Írjon nekünk

Vélemény

Komcsifasiszta fasisztakomcsi Fidesz?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/lofflertibor.jpg

Megjelent:

Ha Botka László ledolgozza hátrányát, és győz, a megyei lista második helyezettjeként Buzás Péter mandátumhoz juthat Makón. Botka László győzelmének két fontosabb előfeltétele van: helyi, MSZP-től független és Fidesz-ellenes kampánnyal mozgósítani a szocialista és bizonytalan szavazókat; a Jobbik szavazatokat vegyen el vagy legalábbis sikerrel riasszon el szavazókat a Fidesztől.

A Jobbik egy makói választókerületben közreadott politikai felhívása szerint „minden változás, mely most, a jelenben kezdődik”, a makói választókerület fiataljainak jövőjét „fogja megalapozni”. A fiataloknak azonban választaniuk kell, olvashatjuk, mert nélkülük nem történik meg az általuk várt változás. A fiataloknak joguk van a tanuláshoz, a munkához, a saját lakáshoz, a biztonsághoz és a kultúrához, és a Jobbikot eszerint azért kellene a fiataloknak választani, mert ezeket a jogokat számukra a Jobbik képviseli. A jobbikos jelölt támogatása mellett két végső érv szól még: „két képviselője lehet Makó és térségének”, minthogy „Mágori Józsefné a Fidesz megyei listájának 5. helyén szerepel, ezért már bent van az országgyűlésben, ha akarja, ha nem”, illetve „a második fordulóban meg kell akadályoznunk, hogy a Fidesz 2/3-ot kapjon, mert az MSZP-hez hasonlóan egypárti diktatúrát vezetne be”. A végkövetkeztetés: a Fidesz és a Jobbik két makói képviselője „együttműködve, többet tudna tenni” Makóért és térségéért, ha a jobbikos jelölt győzne.
Mivel a Fidesz Csongrád megyei listájáról hárman már tényleg mandátumhoz jutottak, valóban elmondható, hogy a Fidesz megyei listájának 5. helyén álló Mágori Józsefné már bent van az országgyűlésben, ha akarja, ha nem. A Fidesz kétharmados győzelme is lehet kampánytéma, amiben nem is látok semmi kivetni valót, de az, hogy miért szavazzunk vagy ne szavazzunk a Fidesz jelöltjére, külön kérdés.

A Jobbik hirdetése kimondva a fiataloktól és kimondatlanul a Fidesz szavazóitól, illetve a fiatal fideszes szavazóktól vár támogatást. A jobbikos jelölt az első fordulóban 3948 szavazatot kapott, míg a fideszes 9979-et. A különbség 4031, tehát a Jobbik jelöltjének meg kellene dupláznia szavazatainak számát ahhoz, hogy mandátumhoz jusson. Általában a fiatalok és különösen a fideszes fiatalok mozgósításával ez elképzelhetetlennek tűnik.
Honnan juthatna tartalékokhoz a Jobbik harmadik helyen végzett jelöltje? Az első helyezett fideszes és a második helyezett szocialista jelölt rovására. Utóbbin ne döbbenjünk meg. A szocialista jelölt ugyanis 6292 szavazatot (28,54%) kapott, és ezzel ő sem a második forduló első számú esélyese, s ilyen-olyan kötődésű támogatóinak táborából meríteni lehet.
A jobbikos jelölt szavazatszerzési stratégiájának érdekessége, hogy a hirdetésben az áll, hogy a választók „az MSZP ellen mentek el szavazni”, és ez „sikerült”, hiszen „Dr. Buzás Péter nem fog az országgyűlésbe kerülni”.

Csakhogy ez így nem igaz. A Jobbikban precízen kiszámolták, hogy a Fidesz megyei listájáról ki jutott be az Országgyűlésbe, de valamilyen oknál fogva nem tették meg az MSZP-vel. Buzás Péternek (MSZP) tényleg nincs esélye az egyéni győzelemre, de még bejuthat az Országgyűlésbe! Azért, mert a szocialisták megyei listáján Botka László mögött Buzás Péter a második, és a szegedi választókerületekben Botka László szerepelt a legjobban a szocialisták közül: csak 2540 szavazattal és 7,09%-kal van lemaradva a Fidesz jelöltjétől, miközben a Jobbik jelöltje 3166 szavazatot (8,83%) kapott…
Ha Botka László ledolgozza hátrányát, és győz, a megyei lista második helyezettjeként Buzás Péter mandátumhoz juthat Makón. Botka László győzelmének két fontosabb előfeltétele van: helyi, MSZP-től független és Fidesz-ellenes kampánnyal mozgósítani a szocialista és bizonytalan szavazókat; a Jobbik szavazatokat vegyen el vagy legalábbis sikerrel riasszon el szavazókat a Fidesztől. Az MSZP és a Jobbik stratégiája tehát nagyonis képes egybevágás tárgyát képezni, hogy diplomatikusan fogalmazzak, és a két párt kampányretorikája a kétharmad kérdésében egészen véletlenül egybe is cseng. Az MSZP a Fidesz telj- és túlhatalmától félti az országot, a Jobbik meg – mint láttuk – attól, hogy a Fidesz szocialista típusú diktatúrát vezet be.
A történelmi tényekhez hozzátartozik, hogy – ellentétben a makói politikai hirdetés állításával – az MSZP nem vezetett be „egypárti diktatúrát”. Egypárti diktatúrát az MSZP jogelődje vezetett be, az MSZMP, de ha már Kádár pártjáról beszélünk, akkor az is tény, hogy Rákosi és Kádár alatt nem azért volt egypárti diktatúra, mert Rákosi-féle Magyar Dolgozók Pártjának és a Kádár-féle MSZMP-nek kétharmados többsége volt az Országgyűlésben, hanem azért, mert felszámolták a többpártrendszert.
A Jobbiknak szíve-joga azt vizionálni, amit tettek volt évtizeden át a szabad demokraták, a szocialisták és Dávid Ibolyáék, hogy Orbán Viktor Sztálin és Hitler diktatúráját valósítja meg, de akkor – ugye – kérdéses, hogy a Jobbik – ezek szerint – demokrata jelöltjének miért is kellene összefognia a Fidesz – ezek szerint – antidemokrata jelöltjével. Azt ugyanis nehezen lehet felfogni, hogy valaki komcsifasiszta fasisztakomcsi (=Dr. Jekyll), ha kétharmados többséghez tartozik, és együttműködésre érdemes úriasszony (=Mr. Hyde), ha egy kétharmadosnál kisebb többség tagja.
Ha pedig az a fő szempont, hogy Makó és térségét hány képviselő képviselheti, akkor a józan paraszti ész szabályai szerint a makói Jobbik abban érdekelt, hogy Botka László (MSZP) győzzön Szegeden, hogy Buzás Péter (MSZP) Makón is mandátumhoz jusson. Ehhez viszont Makón az kell, hogy, khm, a szocialista szavazók is a Jobbikra szavazzanak, és a szocialista szavazókra gyakorolt jobboldali radikális ráhatás eszköze lehet azt állítani, hogy, khm, Buzás Péter nem kerülhet az Országgyűlésbe, és hogy a Fidesz „az MSZP-hez hasonlóan” vezet be egypárti diktatúrát. Ezen a ponton azonban a taktikai finomságok kusza halmazt képeznek. Nem valószínű, hogy fideszes szavazók Orbán szocialista típusú diktatúrájától való félelmükben rohannának a Jobbik szárnyai alá, hiszen kiütést, hideglelést és allergiát éppen azért kaptak eddig, mert pártjukat és vezetőjüket folyamatosan lefasisztázták. A szocialista szavazókat Orbán Viktor szocialista típusú diktatúrája talán még vonzaná is, hamár a 2008-as népszavazási kampányban a szabad demokraták módszeresen lekomcsizták azokat, akik a Fidesz álláspontját támogatták.

Kommentek

Vélemény

Ádám Attila: Az igazság felhergeli Botkáék megtépázott idegeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/lofflertibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A helyzet megérett a jogi következmények levonására – írta az ügyvéd, akinek megint reagálnia kellett Botka László újságjának újabb hazugságaira. Most azonban perelni is fog – tudtuk meg.

Tovább olvasom

Vélemény

“Ellentétben Botka Lászlóval”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/lofflertibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luxusterepjáró, Rolex órák, nyaraló, lekukázott miniszterelnök-jelölt, vádlottak padján ülő cimborák – ez a kép sejlik fel Botka Lászlóról. Dr. Ádám Attila ügyvéd reakciója.

Tovább olvasom

Vélemény

Válaszcikk: a szegedi MSZP-ről és Botka Lászlóról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/lofflertibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatunk néhány tényt és igazi hírt Szegedről és Botka Lászlóról.

Tovább olvasom

Aktuál