Közélet

Gárdisták igazoltatását nehezményezi a Jobbik

Gárdisták igazoltatását nehezményezi a Jobbik

2010. április 17., szombat
Gárdisták igazoltatását nehezményezi a Jobbik

A Jobbik szegedi és megyei alapszervezete még csütörtök este tartott megemlékezést a Rókusi templomban a légi katasztrófában elhunyt lengyel államfőért. A szentmise végén három résztvevőt rendőrök igazoltattak a templom előtt. A Jobbik szerint jogtalan eljárás történt, a rendőrség azonban azt nyilatkozta, hogy csak a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselőket ellenőrizték, hogy szabályt sértettek-e.

A párt helyi szervezete egy nyilatkozatban reagált a csütörtök esti eseményekre: „A Jobbik Magyarországért Mozgalom Szegedi Alapszervezete és a Csongrád megyei Magyar Gárda csütörtök este Szentmisével emlékezett a légi katasztrófában elhunyt lengyel elnökre és a többi áldozatra. Ami a Szentmise után történt, az mélyen felháborító, hisz a rendőrség a templom bejáratához beállva igazoltatta a templomból kijövő embereket. A Jobbik Magyarországért Mozgalom elítéli a rendőrség magatartását, amely a Rákosi-rendszer világát idézi meg. A rendőrség emellett jogtalanul folytatta le az eljárást, mivel az emlékező szegedi polgárok még a templom területén tartózkodtak (magánterületen) mikor a rendőri igazoltatás megtörtént. A jogtalan eljárás miatt feljelentést fogunk tenni az eljáró rendőrökkel szemben. A szegedi Jobbik szerint, jobb lenne, ha a rendőrség azzal foglalkozna, hogy megoldja a folyamatosságot és a rendet a szegedi közlekedésben. A közlekedés Szegeden az elmúlt hetekben sajnos tragikus szintre süllyedt. A szegedi polgárok már lassan nem mernek elindulni gépjárművel, mert minden nagyobb városi úton hosszú sorokban állnak az autók. Mit csinál ilyen helyzetben a rendőrség? A templomból kijövő embereket zaklatja. Felmerül a kérdés, hogy a rendőrséget kiküldte a templom elé? Van-e felelőssége Botka László polgármesternek, mert csak tőle szoktunk meg ilyen arcátlan eljárásokat. Az esethez hozzá tartozik, hogy a kivonuló rendőrök autója a Kossuth Lajos sugárúton lerobbant, és a rendőröknek tolni kellet a rendőrségig. Ez nem fordult volna elő, ha a fölösleges igazoltatásra elpazarolt közpénzt karbantartásra költötték volna. Remélem, hogy később a templom kapujában nem igazoltatnak, mert nemcsak a földön kell elszámolnunk cselekedeteinkkel, hanem Isten előtt is” - írja

Rácz Tibor

, a Jobbik szegedi alelnöke és

Ótott Ferenc

, a Csongrád megyei Magyar Gárda Vitéz Nagybányai Horthy Miklós zászlóalj kapitány-helyettese.

Tuczakov Szilvánától

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől pedig a következő közleményt kaptuk: „A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai csütörtökön este Szegeden a Rókusi templom előtt összesen három személyt igazoltattak. Azt a három személyt, akik a tavaly a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselték (mely formaruha viselése bizonyos feltételek esetén nem engedélyezett, és az szabálysértésnek minősül). Ennek során azt ellenőrizték, hogy az említett személyek milyen körülmények között hordták az egyenruhát, vagyis, hogy ezáltal megvalósítottak-e szabálysértést. Az igazoltatásra a rendőrnek a hatályos jogszabályok alapján lehetősége van többek között akkor, ha olyan körülményt észlel, amely valamilyen jogsértésre utalhat. Erre, ennek tisztázására került sor tegnap este is. Az igazoltatás egyébként nem a templom területén, hanem azon kívül, a bejárat közelében történt, maximálisan szem előtt tartva, respektálva a megemlékezés kegyeletét.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.