Elhunyt Varga Zoltán, a Grosics-akadémia tanácsadója

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Egy öregfiúkmeccsen esett össze a 65 éves olimpiai bajnok futballista, Varga Zoltán, aki az egyházmegyénk által létesített Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia szakmai tanácsadói tisztségét töltötte be.

Varga Zoltán 1945. január elsején Válon született, korának kimagasló tehetségű játékosa volt, már 1961-ben bemutatkozott a Ferencvárosban. Az 1964-ben olimpiai bajnok futballcsapat tagja, az Európa-bajnokságon bronzérmes. A Ferencváros VVK-győztes csapatának tagja. Az 1966-os angliai világbajnokságon sérülése miatt nem játszhatott.

Köztudott volt Albert Flóriánnal való rossz kapcsolata, hiába próbálták nagyon sokan, két ekkor zseni nem fért meg egymás mellet. Az 1968-as olimpia előtt elhagyta a válogatottat, így a mexikói tornán már nem játszott. A Ferencvárosban 135 meccsen 53 gólt lőtt, a válogatottban tizenkét meccsen két gólt szerzett, Dánia és Ausztria ellen eredményes.

Disszidálása után eltiltást kapott, majd ennek lejárta után egy bundabotrányba keveredett, amiért örökös eltiltást kapott. Beperelte a német szövetséget, büntetését később enyhítették. Utána játszott a német Herthában (1970-72), a skót Aberdeenben (1972-73), a holland Ajaxban (1973-74), a német Dortmundban (1974-77) és a belga Gentben (1977), de tehetségéhez méltó karriert nem futott be. Technikailag a világ egyik legjobbjának tartották, a visszaemlékezések szerint ollózós góljai élményszámba mentek, cseleit olyan sebességgel hajtotta végre, ami akkor igen szokatlan volt – olvasható az Indexen.

Előző sztori

Zebraindex avagy a bunkómérce

Következő sztori

Kézilabda: Pick Szeged – Veszprém kupadöntő