Egyetem

Egymilliárd forint uniós támogatás a szegedi lézer-kutatóközpont előkészítésére

Egymilliárd forint uniós támogatás a szegedi lézer-kutatóközpont előkészítésére

2010. április 2., péntek
Egymilliárd forint uniós támogatás a szegedi lézer-kutatóközpont előkészítésére

Egymilliárd forintos uniós támogatással kezdődhet el a szegedi lézer-kutatóközpont létrehozásának előkészítése, amely az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként valósulhat meg – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pénteken az MTI-t.

A szegedi, prágai és bukaresti helyszínnel létrejövő kutatóközpont egyike az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának, amelyek közül se a közép-kelet-európai régióba, se új tagállamba nem került még egy sem. Az ELI HU Fejlesztés-szervező Nonprofit Közhasznú Kft. – melyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a szegedi önkormányzat hozott létre, s melyben a közeljövőben a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal is belép - 992 millió forint támogatást nyert a tervezésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Programtól. A lézerberendezés építése 2011-ben a Szegedi Tudományegyetem 10 hektáros ingatlanán, a korábbi szovjet laktanya területén kezdődhet el. A fejlesztés költségét – ami megközelíti a 245 millió eurót - szintén európai uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból fedeznék, ennek érdekében Magyarország 2010 márciusában már benyújtotta a program módosítási kérelmét Brüsszelhez.

Szabó Gábor

akadémikus, az SZTE optikai és kvantumelektronikai tanszékének professzora, a projekt tudományos vezetője az MTI-nek korábban elmondta, a lézeres központban a jelenleg Franciaországban, illetve az Egyesült Államokban épülő rendszereknél mintegy ezerszer nagyobb teljesítménysűrűség lesz elérhető, vagyis az a lézer által egységnyi idő alatt, egységnyi felületre juttatott fényenergia három nagyságrenddel haladja majd meg a most készülő központokét. A tudósok által szuperlézernek is hívott berendezéssel olyan nagyon rövid időtartamú fényimpulzusokat lehetne előállítani, amelyekkel megfigyelhetők lennének a molekulákon belül zajló elemi folyamatok, vizsgálhatók lennének a szilárd testek felületén vagy a biológiai molekulákon belül zajló elemi események. A berendezéseket lézeres részecskegyorsításra is lehetne használni, így a mainál lényegesen hatékonyabb sugárterápiás módszerek kidolgozására is lehetőség nyílik majd. A központban folyó kutatások az orvostudomány diagnosztikai területén is áttörést hozhatnak, s bizonyos „egzotikus fizikai kísérlet” elvégzésére is mód nyílik majd: például olyan módszer kidolgozására, mellyel a hosszú felezési idejű radioaktív izotópok átalakíthatók rövidebb felezési idejű, így ártalmatlanabb részecskékké.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.