Kultúra

Capa-kiállítás: becenévgyűjtő akciót indítanak

Capa-kiállítás: becenévgyűjtő akciót indítanak

2010. április 1., csütörtök
Capa-kiállítás: becenévgyűjtő akciót indítanak

Két éve nem volt ekkora érdeklődés múzeumi kiállítás iránt Szegeden. A Móra Ferenc Múzeumban április 25-ig megtekinthető Robert Capa-tárlatnak olyan sikere van, amire a közgyűjtemény munkatársai sem számítottak. Erre a lendületre támaszkodva a múzeum országos kezdeményezést hirdet - közölte Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Mint közismert,

Robert Capa Friedmann Endre

néven látta meg a napvilágot, s csak a 30-as években választotta művésznévként a Capa megnevezést. Magyar barátai „Cápának” hívták az akkor még igen ifjú fotóst. A haverok úgy vélték, olyan szája volt a már abban az időben is vagány sármőrként feltűnő fiatalembernek, mint egy cápának, innen jött a becézés. Más vélemények szerint a Cápa megnevezés mögött az a gondolat is megbújhatott, miszerint Capa fotográfusként bizony egy igazi ragadozóként volt képes lecsapni témákra. Mindenesetre tény, a XX. század legendás fotográfusát nem Friedmann Endreként, hanem Robert Capa-ként ismerte meg a világ. A Móra Ferenc Múzeum ebből a Capa-történetből kiindulva becenévgyűjtési akciót hirdet. A közgyűjtemény munkatársai szerte az országból várják az ismerősi, baráti, családi körben előforduló legkülönlegesebb, legegyedibb, legfurcsább, legérdekesebb beceneveket és a színes megnevezésekhez kapcsolódó történeteket, sztorikat. Az akcióban résztvevőket Capa-tárlatra szóló ajándékjeggyel jutalmazza a közintézmény, a legjobb történettel előálló „becenév-bejelentők” pedig könyveket kapnak majd. A beceneveket és a sztorikat a capakiallitas@gmail.com címre várják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.