Kultúra

Átadták a Helyi Építészeti Örökség pályázat idei nívódíjait

Átadták a Helyi Építészeti Örökség pályázat idei nívódíjait

2010. április 7., szerda
Átadták a Helyi Építészeti Örökség pályázat idei nívódíjait

Idén tizenegy pályaműből hatot díjaztak a Helyi Építészeti Örökség pályázaton, amelynek elismeréseit szerdán Balatonfüreden adták át.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. építészeti pályázatán negyedik éve lehetett indulni olyan önkormányzati helyi védelembe vett épületekkel, amelyek építészeti értéket képviselnek és felújításukat példaszerű színvonalon valósították meg - emlékeztetett a díjkiosztón

Fegyverneky Sándor

országos főépítész, a bírálatokat végző zsűri elnöke. A közintézmények mellett magántulajdonosok is pályáztak védett és felújított házaikkal, noha az értékőrző munkálatok számukra nem kis kiadást jelentettek - hangsúlyozta a főépítész, akitől a nyertes épületek tervezői és kivitelezői vehették át a nívódíjakat. Két pályázatot jutalmaztak egy-egy millió forinttal: Makón a Szent István tér 18. szám alatti épületet és Dabason a Martinovics téren lévő egykori trafik épületét. A makói polgárház 140 éves, eklektikus stílusban épült, míg a dabasi volt trafikot (ma kiállítóhely) csak 1970-ben létesítették, de a maga nemében egyedülálló alkotás, amely "karakteres emléket őriz a korszak ellentmondásokkal terhes társadalmáról, építészetéről" - hangzott el a méltatásban. Nyolcszázezer forintos díjazásban részesítették a budapesti Kiss János altábornagy utca 55-59-es szám alatti, három házból álló épületegyüttes felújítását. Mint elhangzott, az 1929-ben épített, három emeletes házakat - a posztumusz Ybl-díjjal kedden kitüntetett -

Medgyaszay István

tervezte, s a rovátkolt felületek, díszítések, dekorációk felújítása elismerést érdemlő. Három építmény felújítását dicsérő oklevéllel jutalmazták: Kaposváron a Noszlopy Gáspár utca 6. szám alatt lévő egyemeletes, eklektikus stílusú polgárház homlokzati rekonstrukcióját, Gyulán a Béke sugárút 51. szám alatti, 1928-ban épített kétemeletes rendőrkapitányság homlokzatának és a sátoraljaújhelyi vasútállomás 19. század végi épületének a felújítását.

Bóka István

, Balatonfüred fideszes polgármestere köszöntőjében elmondta: a Balaton ékköve fejlesztési program első ütemében megújult már a mostani díjkiosztónak helyet adó Kisfaludy Galéria (a tavalyi pályázat egyik nívódíjasa), továbbá a nevezetes Horváth-ház (az egykori Anna-bálok színhelye), a Zákonyi-sétány, a Balatoni Borok Háza és az Anna Grand Hotel. Hangsúlyozta, hogy május elejére készülnek el a Jókai Emlékmúzeum felújításával, s teljesen megújul az egykori Vaszary-villa is, ahol szintén képzőművészeti bemutatótermek lesznek, de kialakítanak egy hangversenytermet is. "Új arculatot" kap több köztér és park is, s a több milliárd forintos uniós fejlesztési program keretében teljesen megújítják Balatonfüred reformkori városrészét - mondta a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.