Gasztro

A pazar paraj

A pazar paraj

2010. április 11., vasárnap
A pazar paraj
A spenót hallatán gyakran elfintorodunk, hisz gyermekkorunk „mumusa”, a belénk diktált főzelék jut eszünkbe. Rejtély, hogy mi az az ok, melynél fogva sokan utálják az amúgy egyik legegészségesebb növényünket. Az azonban biztos, hogy gyerekek esetén, ha a megkedveltetés a célunk, megpróbálkozhatunk a jó öreg Popeye, az erőtől duzzadó alsókarú mesefigura bevetésével is, hisz ő a legnagyobb spenótreklám-figura az egész világtörténelemben. Akár hatásos csimutánkra, akár sem, de egy próbát megér, hisz ez a méltatlanul népszerűtlen zöldség hasznos összetevői miatt különös figyelmet érdemel.

A spenót-story…

Ez a húsos levelű növény az 1100-as évek végén, a keresztes háborúk idejében, Ázsiából került Európába. A katonák – tiszteletük jeléül – a tábori papnak ajándékozták a finom aromájú leveleket, aki a gyökérrel rendelkező példányokat gondosan elültette itthon, a klastromkertben. Így esett, hogy hosszú ideig a szerzetesek böjti ételei készültek belőle. (Ezért szokás még sokfelé például nagycsütörtökön spenótot enni.) Szerencsére később rákaptak a falusiak is, végül elterjedt a konyhakertekben és a háztartásokban. Hivatalos neve paraj lett (a népnyelvi – általában gyomféléket jelentő – paréj szóból eredően), de a köznyelv ma is inkább spenótként említi.

A spenót-Popeye-hatás

A mesebeli Popeye erejét adó zöldség titka értékes összetevőiben rejlik, emiatt érdemes róla többet tudnunk. – Mélyzöld színét karotinoid vegyületek adják, melyek antioxidáns és immunerősítő hatással rendelkeznek, segítenek egyes szembetegségek kivédésében. Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású. – 20 dkg spenót egy felnőtt napi karotin- és C-vitamin-szükségletének 2/3-át, folsavigényének felét, a javasolt káliummennyiségének pedig harmadát fedezi. – A C-vitamint szervezetünk nem képes előállítani és raktározni, ezért naponta kell C-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztani. A benne lévő folsavnak fontos szerepe van a normális vérképzésben, egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. – Káliumtartalma hasznos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, továbbá a szervezet izmainak és idegeinek zavartalan működésében. – Ásványi anyag (például szelén, magnézium és a króm), B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését. A spenót a sav-bázis-egyensúlyt támogató bázikus étrend jeles képviselője. – Vastartalma jelentős ugyan, de egekig történő magasztalása egy sajnálatos mérési hiba eredménye. Az 1870-es években ugyanis egy kutató elírta a tizedesvessző helyét. A hibát korrigálták, a tévhit maradt...

Spenótszezonban…

Ezt a zöldleveles növényt frissen, gyorsfagyasztva, esetleg konzervként találjuk meg a boltok polcain. Jelenleg azonban a legelső friss tavaszi zöldségként hódít a piacon. Ne menjünk el unottan mellette azzal, hogy „az ember úgyse eszi meg, és a gyermek is zokogva menekül el a tányér elől”. Próbáljuk – épp a fentiek miatt – a felismerhetetlenségig variálni a spenótot, és ha egy mód van rá, nyersen is fogyasztani, hisz tápértéke és vitamintartalma így nagyobb mennyiségben hasznosul.

…spenótspecialitásokról

– Jó tudni, hogy a spenót – magas víztartalma miatt – párolás közben összeesik. Ezért egy személyre általában 20-25 dkg-ot érdemes vásárolni. – A spenótot felhasználás előtt hideg vízben alaposan mossuk meg, mert ha a levelei homokosak maradnak, a legfinomabban elkészített étel is élvezhetetlenné válik. – A hibás – például elsárgult – leveleket és a túl erős szárrészt minden esetben válogassuk ki. – Főzővizébe szokás egy késhegynyi szódabikarbónát tenni, így megmarad a szép zöld színe. – Ne főzzük túl, mert főzési idejével párhuzamosan veszít hasznos anyagaiból. – A pároláskor, főzéskor keletkezett levet érdemes leszűrni, így elveszíti kesernyés ízét. – A kellően puhára főzött, leszűrt és kinyomkodott leveleket pürésíthetjük. Azonban gusztusosabb, ha nem teljesen krémszerű, ezért népszerűbb a főzés után nagyjából megvagdosott, vagy a vajon párolt spenót. – Ne feledjük, hogy a spenót és a fokhagyma párban járnak! Szinte bármilyen spenótspecialitáshoz bátran adhatunk fokhagymát.

Spenótos csirkeleves

Hozzávalók: – pár darab friss spenótlevél (kb. 5 dkg) – 2 tyúkhúsleveskocka – 1 csirkemell – 5 dkg levestészta – 4 gomba – 2 szál sárgarépa – őrölt fehér bors Elkészítés: A leveskockából húslevesalapot főzünk, közben a csirkemell húsát apró kockákra vágjuk. Amikor a leves forr, beletesszük a csirkehúst, a sárgarépakockákat, a tésztát és az apró gombakalapdarabokat. Ötpercnyi főzés után beledobjuk a spenótleveleket is. Egy percig pároljuk. A levesestányérokba mért forró levest megszórjuk egy csipetnyi őrölt fehér borssal.

Parajos lasagne

Hozzávalók: – 20-25 dkg csuszatészta – 50 dkg spenót – 3 cikk fokhagyma – 1 dl tejszín – 1 púpos evőkanál liszt – 2 evőkanál vaj – 1,5 dl tej – 5 dkg reszelt sajt – ízlés szerint: őrölt fehér bors, só Elkészítés: A tésztát enyhén sós, fövő vízbe dobjuk, és puhára főzzük. Közben előkészítjük a spenótkrémet: a megabált és pürésített spenótot összekeverjük a zúzott fokhagymával, őrölt fehér borssal, sóval és a tejszínnel fölforraljuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és az aljára terítünk egy réteg leszűrt tésztát. Rásimítunk egy réteg spenótkrémet. Újra tésztát terítünk rá, és így rétegezzük, úgy hogy végül tészta kerüljön a tetejére. A maradék vajat megforrósítjuk, elkeverjük benne a lisztet, és felöntjük tejjel: besamelt készítünk. Picit sózzuk és borsozzuk, majd ráöntjük a tésztára. Az egészet betakarjuk a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben ropogós pirosra sütjük.

Spenótos-halas dolma

(a „dolma” a görög konyhaművészetben a töltött zöldségekből készült ételeket jelenti) Hozzávalók: – 8 db mélyhűtött tengeri halfilé (kb. 80 dkg) – 25 dkg spenótlevél – 1 kicsi vöröshagyma – 4 dkg vaj – 2 dl hallé (halászlékockából is készülhet) – 2 dl száraz fehérbor – 2 dl tejföl – 1 dl tejszín – 1 púpozott evőkanál liszt – 1 csokor kapor – 1 citrom – 8 db kínai kel-levél (kelkáposzta is lehet) – só Elkészítés: A fölengedett halszeleteket meglocsoljuk citromlével, megsózzuk és félretesszük. A kel-leveleket enyhén sózott vízzel leforrázzuk, alaposan lecsöpögtetjük. A vajon megfonnyasztjuk a nagyon apróra vágott hagymát, hozzátesszük a megmosott, lecsöpögtetett parajleveleket, és 4-5 percig együtt pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd rákenjük a halszeletekre, fölcsavarjuk, és egyenként a kel-levelekbe csomagoljuk (mint a töltött káposztát). Egy széles lábosba szorosan egymás mellé rakjuk a tekercseket, ráöntjük a bort és a hallevet. Ha nem lepi el, kevés vízzel pótoljuk. Letakarjuk, és kis lángon 10 percig pároljuk. A levet leszűrjük róla egy másik lábosba. Elkeverjük a lisztet tejföllel és a tejszínnel, és besűrítjük másik lábosban. Elkeverjük a lisztet a tejföllel és a tejszínnel, és besűrítjük vele a levet. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, utánaízesítünk, végül megszórjuk apróra vágott kaporral. Tálaláskor a mártást a halas dolmákra öntjük.

Spenótos rizspogácsa

Hozzávalók (2 személyre): – 20 dkg rizs – 50 dkg spenót – csipet só – egy csomó zöldpetrezselyem – egy evőkanál kenyérmorzsa – olaj Elkészítés: A rizst forró lobogó vízben megfőzzük, ha már puha, szűrjük le, és sütőben kissé szárítsuk meg. Időközben főzzünk meg 50 dkg tisztított spenótot, szintén sós, forró vízben, és ha lecsepegtettük és összevagdostuk, adjunk hozzá friss olajat, kevés sót, apróra vágott zöldpetrezselymet és kenyérmorzsát. A rizst ezzel a masszával egybegyúrjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, és lisztben megforgatva, forró olajban kisütjük.

Spenótfelfújt

Hozzávalók: – 1 kg spenót – 3 dkg vaj – 3 dkg liszt – 3 tojás – 5 dl tej – ízlés szerint: só, őrölt bors Elkészítés: A megtisztított spenótleveleket lobogva fövő vízbe dobjuk, 3 percig blansírozzuk, majd leszűrjük, és a maradék vizet is jól kinyomkodjuk belőle. Pépesre vagdaljuk, vagy turmixoljuk. Készítsünk besamelt a vajból, a liszttel és a tejjel: olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a lisztet, és amint pezsegni kezd, apránként öntögessük hozzá a tejet. Keverjük állandóan, sűrítsük be, ízesítsük sóval és őrölt borssal, Keverjük a besamelbe a spenótpürét és a tojássárgákat. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a keverékbe. Kivajazott tálba öntjük a masszát, és tegyük előmelegített sütőbe. Fél óra múlva kivehetjük, és azonnal tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.