Közélet

Vitafórum a belvárosi lakás- és üzletbérletekről

Vitafórum a belvárosi lakás- és üzletbérletekről

2010. március 16., kedd
Vitafórum a belvárosi lakás- és üzletbérletekről
A Szeged központjában lakók és itt működő kereskedők komolyan gondolják, hogy saját kezükbe kívánják venni a sorsukat. Érdekeik érvényesítése érdekében ez év elején mozgalmat hoztak létre, most pedig fórumsorozatot indítottak el, melyen a belvárosban élők problémáit gyűjtik össze és vitatják meg, nyilvános alkalmaikra meghívják az önkormányzat, a pártok és a sajtó képviselőit is. Az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom első alkalommal a lakások és üzletek bérlete és eladása körüli anomáliákat járta körül. A fórum helyszínéül a Pagoda éttermet választották, melynek tulajdonosa és az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt. közötti perről lapunk is beszámolt már. Szopkó Anna bevezetőjében az országosan elharapózott korrupcióról, a szegedi IKV túlzott hatalmáról és az üzletek bérleti díjának önkényes megállapításáról beszélt, majd felhívta a figyelmet arra, hogy számos belvárosi bérlő adatai ismeretlenek jelenleg is, holott a Polgári Törvénykönyv szerint az önkormányzat által kötött szerződések közérdekű információnak számítanak, így a városvezetés nem titkolhatná ezeket – mint ahogyan mégis megteszi. Éppen ezért kezdődjön vizsgálat az IKV ellen! - javasolta az étteremtulajdonos. „Az a tapasztalat, hogy addig emelik a bérleti díjat, míg a bérlő – aki mondjuk egy szenespincéből saját pénzén alakította ki az üzletet vagy éttermet – nem tudja már tovább fizetni. Miután így kiűzik az helyiségből, azt akár már másnap kiadhatják egy új bérlőnek, aki befektetés nélkül jelentős vagyongyarapodást könyvelhet el” - mesélte Szopkó.

Különbségek bérlő és bérlő között

Az egymás mellett vagy az utca másik oldalán álló épületekben lévő üzletek bérleti díja között néha sokszoros különbségek figyelhetők meg – és ugyanez a jelentős árbeli eltérés gyakran előfordul a lakásbérletek díjszabásánál is. „Miért vannak ezek a különbségek és kik azok, akik ennyivel jobb feltételekkel jutnak hozzá lakásokhoz, üzlethelyiségekhez?” - tették fel a kérdést többen is. „Az IKV azt csinál, amit engednek neki, hiszen önkormányzati cégről van szó” - fogalmazott Kalmár Ferenc, a KDNP képviselője, aki hozzátette, hogy a visszaélésekre a jelenlegi jogrendszer élettől eltávolodott, bonyolult szabályozásai, illetve következetlen végrehajtási gyakorlata adnak lehetőséget. Tóth Péter, a Jobbik szegedi vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a következő városvezetésnek nemcsak be kell tartatnia a rendeleteket, de az IKV vezetését is alaposan át kell gondolnia. Gyura Barbara, belvárosi lakásbérlő az értékbecslések visszásságait hangsúlyozta, hiszen „mivel az értékbecslőkkel az IKV köt megbízási szerződést, nyilvánvaló, hogy a megbízó cég és az önkormányzat érdekeit szolgálják jelentéseikkel”. A becsléssel megbízottak pedig gyakran nem is járnak a lakásokban munkájuk során, hiszen akkor nem jelenne meg összkomfortos lakás konyhájaként egy mindössze falikúttal felszerelt fülke. Felemlítette azt is, hogy az IKV felújításokat csak a legritkább esetben végez, a bérlőknek pedig csak akkor téríti meg, ha azok számlával és öt évnél nem hosszabb időszakra visszamenőleg tudják igazolni annak elvégzését. Visszatetsző az is, hogy míg a bérlőktől számon kérik a kötelezettségeiket, addig a tulajdonos IKV ezekről folyamatosan megfeledkezik, emlegette fel a nagyárvíz óta felújításra váró házak sorsát Gyura. „Szeged érdeke is, hogy megszépüljön a belvárosa, de ez nem történhet az itt élők kihasználásával.” Az MSZP-s Szondi Ildikó annyit tett hozzá a témához, hogy a bérleti díjak egyáltalán nem fedezik az önkormányzati lakások felújítását. Makovi Mária, az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom képviseletében arról beszélt, hogy a szerződések alapján az IKV-nak a bérleti díjak bizonyos részét vissza kellene forgatnia az ingatlanokra, de ez nem látszik a városközpont lakóházain.

Újra kell gondolni több szabályozást

Kohári Nándor, az önkormányzat Lakás Értékesítési Bizottságának ellenzéki tagjaként elmondta, hogy már kezdeményezte a szabályozás több pontjának megváltoztatását, többek között kitért arra a kettősségre is, hogy miközben az üzletek bérleti díját üzleti alapon szabja meg a város, addig ezek visszavásárlása mindössze 25 ezer forint négyzetméterenkénti áron történik meg. A fideszes képviselő egyetértett azzal, hogy az IKV műszaki ügyintézése nincs a helyzet magaslatán, illetve a 300 alkalmazottat foglalkoztató cég átszervezésével hatékonyabbá lehetne tenni annak munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.