Egyetem

Vécsei László: versenyben vagyunk!

Vécsei László: versenyben vagyunk!

2010. március 3., szerda
Vécsei László: versenyben vagyunk!
Az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Tanácsa február 10-én nagy többséggel Vécsei László professzort, az MTA rendes tagját, a szegedi Neurológiai Klinika vezetőjét választotta dékánná.

Az orvoskar dékáni tisztségét 2003 óta

Benedek György

professzor, az Élettani Intézet vezetője töltötte be. „Az elődömnek számos pozitív kezdeményezése volt, amelyeket szeretnék én is folytatni, új elemekkel kiegészíteni. Van egy nagyon fontos tényező, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül: versenyben vagyunk! A régióban, az országban a többi orvoskarral, nemzetközileg – a hallgatókért, a publikációk elfogadásáért és a betegekért is” – hangsúlyozza

Vécsei László

akadémikus. A versenyhelyzetben egyébként országosan egyáltalán nem kell szégyenkeznie a szegedi orvoskarnak. A HVG Diploma 2010 adatai szerint az SZTE ÁOK az orvosi és egészségügyi képzési rangsorokon belül az összesített képzési rangsorban a Semmelweis Egyetem és Debreceni Egyetem orvosi kara után a harmadik helyen, az oktatók kiválósága rangsorban a negyedik helyen, a hallgatók kiválósága államilag támogatott nappali képzésben listáján a második helyen, a szakmai színvonal és az intézményi szolgáltatások területén a második helyen, míg a képzés színvonalában az első helyen áll.

Fókuszban a skill-képzés

Vécsei László (1954) 1979-ben szerzett általános orvosi diplomát Szegeden. Először a szegedi Kórélettani Intézetben, majd 1984-től 1993-ig a pécsi orvosegyetem Neurológiai Klinikáján dolgozott. 1993-tól a SZOTE (majd Szegedi Tudományegyetem) Neurológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Az orvostudományok kandidátusa (1986), a svédországi Lundi Egyetem doktora (1989) az MTA doktora (1992), 2001-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2007 óta rendes tagja. Számos tisztségei között az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) alelnöke, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya elnökhelyettese, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya Klinikai Idegtudományi Bizottság elnöke, a Neurológiai Szakmai Kollégium, valamint a Szakmai Kollégiumok Elnöki Testületének az elnöke.

„A karnak elsősorban két fő területre kell koncentrálnia, az oktatásra és a kutatásra, s emellett a Klinikai Központtal a legszorosabb együttműködésre van szükségünk. A klinikai feladatok meghatározó része a betegellátás mellett a magas színvonalú oktató és kutató tevékenység. A képzés területén nagyon fontos a kreditoktatás áttekintése, és az eredményes diákköri munka elősegítése” – emelte ki az új dékán, aki szerint további feladatként fogalmazódik meg az elméleti és klinikai oktatás továbbfejlesztése, a kiscsoportos oktatás feltételeinek javítása, a problémaorientált gyakorlati oktatás hangsúlyozása. Fontos az úgynevezett skill-képzés, amely azt jelenti, hogy a hallgatók bábukon tudnak például vénás injekciós adni vagy lumbálpunkciót végezni. A Sebészeti Műtéttani Intézetben az országban egyedülálló módon létezik is egy Skill Laboratórium. A kutatásban az elméleti intézetek és klinikák közötti együttműködés erősítése a cél, illetve közös pályázati anyagok elkészítése – beszélt terveiről a professzor. A professzor szerint fontos lenne egy gazdasági és jogi kérdésekkel foglalkozó bizottság felállítása, amely figyelemmel kíséri a finanszírozások forrásait és elköltését, s a döntés előkészítésben jogi tanácsokat adna. Hasonlóképpen egy pályázati bizottságot is kezdeményezne, hiszen külső forrásokhoz igazából pályázatokon keresztül juthat a kar.

Nem egyszemélyes vállalkozás

A Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont fontos új épületet jelent a kutatótevékenység számára, de további kutatólaboratóriumokra van szükségünk az eredményes munkához – hangsúlyozza Vécsei László. Erősíteni kell főleg az első- és másodévfolyamon az évfolyam-osztályfőnökök szerepét, és át kell tekinteni az oktatási bizottságban a hallgatói képviseletet. Át kell gondolni továbbá a hallgatói támogatást, és olyan kérdéseket is figyelembe kell venni, mint a hallgatók sportolási lehetőségeinek megoldása egy saját fedett pályával, vagy az egyetemi klubok szervezése, melyekben a hallgatók szociális-intellektuális közösségekre találhatnak. Vécsei László akadémikus a más intézményekkel való kapcsolattartást is hangsúlyozza. Célul tűzi ki a Szegedi Biológiai Központtal való kapcsolat elmélyítését, valamint az egyetemen belüli karokkal való fokozottabb együttműködést. „Az ország orvosképző karaival egyeztetve kell áttekintenünk a közös célokat, mert hatékonyan úgy tudunk a döntéshozónál megjelenni, ha az orvoskarok között konszenzus van egy-egy kérdésben” – érvel a professzor. „Ez a pozíció nem egyszemélyes vállalkozás, hanem csapatmunka: nagyon számítok részben a dékánhelyettesek munkájára, a dékáni és kari tanácsra és a tanári testületre” – összegez az új dékán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.