Írjon nekünk

Kultúra

Vaszy-gyűjtemény: akitől a szabadtéri fanfárja szól…

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/aranymihaly.jpg

Megjelent:

Néhány napja, március 12-én emlékeztünk meg arról, hogy 1979-ben elhunyt Vaszy Viktor zeneszerző, karmester. Talán kevesen tudják, a Somogyi-könyvtár különgyűjteményei között egy Vaszy Viktor-hagyaték is található.

Bármely könyvtárlátogató hozzáférhet a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén található gyűjteményhez, melynek darabjai helyben használhatók, a személyes tárgyak viszont csak kutatóknak állnak rendelkezésre. Könyvek, nyomtatott és kéziratos kották sorakoznak itt – utóbbiak szinte száz százalékban Vaszy saját szerzeményei. A nyomtatott kották – melyek a zeneirodalom szinte egészét felölelik – legfőbb érdekessége, hogy számos saját kezű bejegyzést is tartalmaznak Vaszytól. Nemcsak szakmai széljegyzetekről van szó, hanem karmesteri pályájának dokumentációiról, így Szeged zenetörténete is feltárul a rövid megjegyzéseken keresztül: a kottákban megtaláljuk, mikor, hol vezényelte Vaszy az adott darabot, és kik voltak a szólisták. Van olyan partitúra is, amely 1935-től 1966-ig kíséri végig a mű bemutatóit szereplőkkel, zenekarokkal és megjegyzésekkel.
Fényképek, lapkivágatok és személyes dokumentumok, mint a halála évéből származó utolsó zsebnotesz, karmesteri pályájáról szóló számos cikk, kritika is színesíti a gyűjteményt, mely összességében csaknem 1500 címet tartalmaz – mutatja be a Vaszy-hagyatékot Dobó Katalin könyvtáros. Összefoglaló munkaként például a „Vaszy Viktor emlékezete” címmel Gyuris György és Papp Györgyné szerkesztésében megjelent kötetet is kézbe vehetjük, melyben számos visszaemlékezés olvasható a mester munkatársaitól, ezekből tudhatjuk, mennyire szerették a legendás zenésznevelőt, akinél azonban mindig a munka volt az első.

Vaszy Viktor 1979-ben halt meg, de máig elevenen él Szeged zeneszerető közönségének és a zenészek emlékében. Az 1959 óta minden szabadtéri játékokon felcsendülő fanfárzenét is ő írta (a jellegzetes dallam egyébként a „Szeged híres város” című dal motívumából született), ennek is megtalálható a kézirata a gyűjteményben, mint ahogyan az 1965-66-ban szintén a szabadtérin játszott Az ember tragédiája kísérőzenéjének kottája is. Dekoratív előlapokkal sorakoznak a filmzenék partitúrái, mint például a Gyöngyvirágtól lombhullásig, vagy a Vadvízország.
Rábukkanhatunk egy érdekes ceruzarajzra is Muszorgszkij Hovanscsina című zenedrámájába beragasztva (felső képünkön). A „Sándor” aláírás alapján feltehetően Sándor Lajos díszlettervező készítette ezt a jószándékú karikatúrát a dirigáló Vaszyról.
Kuriózumnak számítanak azok a cetlik, melyek a karmesterség elsajátításának nyomait őrzik: Vaszy saját magának emlékeztető cédulákat írt, hogy mire kell figyelnie, és hogyan kell ebben a szakmában boldogulni. „Rendetlen, hanyag ember vagyok.”, „Tenni kell valamit, mert nem lesz belőlem semmi.”, „…dirigensi mozdulatokban el kell jutni a természetességhez.”, „A jövő nagy klasszikusa az lesz, aki egyesíteni fogja magában az elmúlt két és fél ezred év minden előnyét” – ilyen mondatok sorjáznak a cetliken.

Kommentek

Hírzóna

A magyar független színházi társulatok is bemutatkoznak a szegedi Thealteren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/aranymihaly.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több magyar független színházi társulat előadása lesz látható az augusztus 3-án kezdődő szegedi Thealter fesztiválon, a kilencnapos seregszemlén a hagyományokhoz híven több tehetséges, fiatal alkotócsapat is bemutatkozik a szegedi közönségnek. A közlemény szerint 28. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a Thealter nemzetközi színházi fesztivált. A határon túli produkciókon kívül számos magyarországi társulat számára […]

Tovább olvasom

Közélet

Imádják a dinókat: tovább tart nyitva a múzeum

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/aranymihaly.jpg

Megjelent:

Szerző:

A dinoszauruszkiállítás szombaton nyílt meg, az első néhány napban átlagosan közel 1500-an, vagyis az első négy nap alatt 6 ezren nézték meg. Kommentek

Tovább olvasom

Kultúra

A szuszpenzorok okoztak problémát az Úrhatnám polgár szereplőinek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/aranymihaly.jpg

Megjelent:

A Szegedi Szabadtéri Játékok keretein belül színpadra kerülő Úrhatnám polgár című darab szereplőivel és alkotóival találkozhatott a közönség a főpróba napján, de még a próbát megelőzően.

Tovább olvasom

Aktuál