Közélet

Újabb megfélemlítési kísérlet a szlovákiai magyar tannyelvű iskolákban + VIDEÓ

Újabb megfélemlítési kísérlet a szlovákiai magyar tannyelvű iskolákban + VIDEÓ

2010. március 17., szerda
Újabb megfélemlítési kísérlet a szlovákiai magyar tannyelvű iskolákban + VIDEÓ

Az Állami Tanfelügyelőségnek soron kívüli ellenőrzést kell tartania a magyar tanítási nyelvű szlovákiai iskolákban a szlovák nyelvismeret speciális felmérése céljából - írja a Felvidék Ma hírportál. Ez a szlovák kormány és Ján Mikolaj oktatási miniszter válasza Sólyom László magyar köztársasági elnök azon kijelentésére, hogy a magyar kisebbségnek idegen nyelvként kellene tanulnia országa államnyelvét.

„Azt tapasztaljuk, hogy a szlovák nyelvismeret eredményei – főként a magyar iskolákban – nem jók“ – mondta a tárcavezető azt követően, hogy a kormány egyhangúlag megszavazta az államnyelv oktatása minőségének javításáról szóló tervezetet a kisebbségi iskolákban. A javaslat csak ma reggel jelent meg a kormányülés napirendi pontjai között, és arra sem volt idő, hogy tárcaközi egyeztetésre bocsássák.

Mikolaj

ezt azzal magyarázta, hogy a lépés sürgős volt. „A Magyar Köztársaság elnökének kijelentései, melyekkel keményen megtámadta az oktatás színvonalát, ránk kezdeményezőleg hatottak, és én kötelességemnek tartottam reagálni“ – mondta. „Az Állami Tanfelügyelőség jelentéséből az tűnik ki, hogy a szlovák nyelv ismeretének szintje alig haladja meg az 50 százalékot. Ezek riasztó eredmények, és a tanfelügyelőségnek foglalkoznia kell a problémával“ – indokolta a döntést Mikolaj. Az oktatási miniszter előterjesztése után nem tart a szlovák-magyar viszony elmérgesedésétől. „Miért? Azzal, hogy nem ismerik az államnyelvet? Ellenkezőleg, úgy vélem, ez csak erősítheti a viszonyt“ – vélekedett Mikolaj.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.