Vélemény

Tízmilliárdos M43-botrány fenyeget!

Tízmilliárdos M43-botrány fenyeget!

2010. március 10., szerda
Tízmilliárdos M43-botrány fenyeget!

Besarazódott a szocialisták eddig egyik legragyogóbbra fényezett „kampánycsillaga”. Súlyos fiaskóval fenyeget ugyanis az eddig MSZP-s kampánytémaként eladott kormányzati megaberuházás: a mindannyiunk életét közvetlenül érintő M43-as autópálya-projekt.

A Napi Gazdaság részletesen közli a tényt, miszerint az Unió illetékes hatóságai úgy vélik, hogy az M43-as projektre 39,87 milliárd forintnyi támogatás hívható le, míg a jelenlegi kormányzat által felügyelt cég 49,88 milliárdból költekezik. Teszik ezt azért, hogy – utánuk a vízözön – biztosan zsebükben tudhassák az ÁFA összegét! Arról az adónemről van szó, melynek a mértékét éppen az MSZP növelte újra az uniós átlag fölé, hogy ily módon az utolsó cseppeket is kiszipolyozza a magyar nemzeti versenyszféra kivéreztetett, ám még termelni képes elemeiből. Sok, érdekes kérdést felvet hát ez a fajta kivitelezői gondatlanság, valamint a mögötte húzódó helyi és országos kormányzati, cinizmussal vegyes koncepciótlanság. Minden józanul gondolkodó magyar ember – egyáltalán nem kell hozzá mérnöknek lenni – tökéletesen tisztában kell, hogy legyen azzal: jelentősen túlárazottak a közbeszerzés alá eső, magyarországi kivitelezések. Szakmai tanulmányok sokasága bizonyítja: nem kell 2 és félmilliárd forint egy síkvidéki autópálya-kilométer felépítéséhez – hacsaknem akar vastagon húzni az adófizetők és az Unió pénzéből a koordináló szerv és a vele természetesen összekacsintó fővállalkozó. Akinek így semmi sem drága. Sőt most úgy tűnik, – minél több, annál jobb. Neki mindegy, hogy kapzsi döntésének anyagi felelőssége már a következő kormányzatot terheli! Így ír a gazdasági szaklap: „elképzelhető, hogy Magyarországnak hatalmas összegeket kell majd visszafizetnie. Csak a közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó projektek több száz milliárd forint értékűek, a támogatás áfatartama így sokszor tízmilliárd forint lehet.” Kinek a zsebére is játszik a felelőtlen MSZP-s politikai vezetés és a velük összhangban pénzt szivattyúzó végrehajtócsoport? Természetesen mindnyájunkéra. Ígérem, ezt és a hasonló, nemzetünk gazdálkodásának ellehetetlenülésére játszó, ártó szándékot nem hagyhatjuk annyiban! Ha az Unió – feltehetően már csak az új kormányzat megalakulását követően - elrendeli a visszafizetési kötelezettséget, nem maradhatnak rejtekben a személyi felelősök!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.