Kultúra

Tárlat az Alföldi Porcelángyár tervezőművészeinek munkáiból

Tárlat az Alföldi Porcelángyár tervezőművészeinek munkáiból

2010. március 24., szerda
Tárlat az Alföldi Porcelángyár tervezőművészeinek munkáiból

Az Alföldi Porcelángyár tervezőművészeinek 1968 és 1990 között készült munkáiból nyílik kiállítás pénteken a Hódmezővásárhelyi Művészeti, Kutatási és Oktatási Központban; az április 30-ig látható tárlaton tucatnyi művész több száz alkotása szemlélhető meg.

A kiállítás anyaga az Iparművészeti Múzeumból, az Alföldi Porcelángyár mai utódvállalataitól és a tervezőművészek saját gyűjteményéből állt össze - tájékoztatta

Pannonhalmi Zsuzsa

, a tárlat kurátora szerdán az MTI-t. A tárlat nem titkolt célja, hogy dokumentálja azt az iparművészeti, tervezői munkát, amely bő két évtizedig folyt az Alföldi Porcelángyárban; utóbbi a hazai gyárak közül a legfiatalabb, hiszen 1968-ban alapították. Mint a szakember elmondta, a porcelángyár helyszínéül nem véletlenül választották Hódmezővásárhelyt, hiszen a városban komoly hagyományai vannak a kerámiaművészetnek és a porcelánkészítéshez szükséges alapanyag is rendelkezésre áll. Az érdeklődők művészi igényességgel megformált porcelán tárgyakat láthatnak, nem egyet közülük még mai is gyártanak. A kiállított tárgyak között vannak kávés-, teás és étkészletek, hiszen az Alföldi Porcelángyár feladata elsősorban a belföldi piac ellátása volt háztartási, valamint vendéglátóipari porcelántermékekkel. A tárolókban láthatók vázatervek is, hiszen a éttermek, szállodák számára készült porcelánkészleteknek az asztali díszek is részei voltak egykor. A mintadarabokat az első lépéstől az utolsóig az iparművészek készítették, dekorálásukat, festésüket is ők végezték. Ezeket a zsűrizett, elfogadott alkotásokat adaptálták később a sorozatgyártásra. Pannonhalmi Zsuzsa elmondta: nagyon szeretné, ha Hódmezővásárhelyen újraéledne a porcelántervezés, mert ma ilyen munka csak az iskolákban és a rendszeresen megszervezett kerámia szimpóziumokon folyik a városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.