Gazdaság

Százmilliós adócsalást és pénzmosást derítettek föl Szegeden a vámosok

Százmilliós adócsalást és pénzmosást derítettek föl Szegeden a vámosok

2010. március 18., csütörtök
Százmilliós adócsalást és pénzmosást derítettek föl Szegeden a vámosok

Száztízmillió forintos adócsalást és pénzmosást derített fel egy csomagolóanyaggal kereskedő szegedi cégnél a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala - tájékoztatta a pénzügyőrség regionális parancsnoksága csütörtökön az MTI-t.

Némedi Varga Éva

őrnagy elmondta: a vállalkozás 2007. eleje óta közel félszáz esetben óriási mennyiségű műanyag csomagoló fóliát vásárolt olasz, valamint magyar cégektől. A vállalkozás fiktív könyvelése szerint az áru azonban nem közvetlenül hozzá, hanem színleg más magyar és román társaságokhoz érkezett meg, hogy így kerüljék el az áfa megfizetését. A szegedi társaság összesen 110 millió forinttal rövidítette meg a központi költségvetést, kár az eljárás során ingó és ingatlan vagyon lefoglalásával teljes egészében megtérült – tudatta az őrnagy. A széleskörű nyomozás megállapította, hogy a bűnszervezet vezetője az adócsalás elkövetéséből származó pénzt fiktív számlák és kölcsönszerződések felhasználásával forgatta vissza már legális vagyonként a társaság gazdálkodásába, ezzel mintegy 110 millió forintos értékű pénzmosását elkövetve. Az elkövetők a cselekményüket összehangolt módon, bűnszervezetben követték el. A bűnszervezet vezetőjével szemben adócsalás és pénzmosás, a bűnszervezet tagjaival szemben adócsalás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség - közölte Némedi Varga Éva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.