Közélet

Ötéves a Rádió Mi, Szeged első civil közösségi rádiója

Ötéves a Rádió Mi, Szeged első civil közösségi rádiója

2010. március 3., szerda
Ötéves a Rádió Mi, Szeged első civil közösségi rádiója

Március 9-től hat napon át ünnepli ötödik születésnapját Szeged első civil közösségi rádiója, a Rádió Mi. A rendezvénysorozat keretében bemutatja új lemezét a szegedi-pécsi illetőségű Jeffo’s Dream zenekar, és a lemezjátszók mögé áll a magyar underground partikultúra kiemelkedő DJ-je, Cadik is. Mellettük fellép még több, a rádióhoz kötődő vagy a stáb által kedvelt fellépő, és természetesen a rádió saját DJ-i is szórakoztatják a közönséget, akik családi- és sportnapon töltődhetnek fel a bulik után.

A Rádió Mi története a hazai kisközösségi rádiózás kezdetéig nyúlik vissza, amikor először nyílt lehetőség olyan kis rádióállomások indítására, melyek nem reklámbevételek megszerzésében érdekeltek, és nem függenek sem gazdasági, sem politikai szervezetektől, viszont lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra azon közösségek számára is, melyek hangja nem ér el a „mainstream” médiáig. Bár alapítóink profi rádiósok, hamar átadták helyüket a hozzájuk csapódó, rétegzenei műfajokban mozgó DJ-knek és a kultúra különféle területei iránt érdeklődő önkénteseknek, akik egyben a rádiót fenntartó civil szervezet, az Itt Szeged Egyesület tagságát is alkotják. Így valódi közösségi rádióként kialakulhatott az a gyakorlat, hogy a műsorkészítők demokratikusan hozzák meg a rádiót érintő döntéseket, melyre kevés példa található a hazai médiában. A fő bevételi forrást a műsorkészítők adományai jelentik, emellett jelentős támogatónk a szegedi alternatív színházi életben rendkívül fontos szereppel bíró MASZK Egyesület és az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke. Bár munkájáért egyetlen stábtagunk sem kap fizetést, és a rádió számára engedélyezett kis lefedettségű frekvencia még Szegeden sem fogható mindenütt könnyen, sokan a kezdetek óta kitartanak a rádió mellett, és még többen csatlakoztak hozzánk. Így saját műsort kapott több, máshol nem hallható zenei műfaj (hogy csak néhány példát említsünk: funky, drum ’n’ bass, jazz, dancehall, elektro, indie, metál, improvizatív kísérleti zene), de a Rádió Mi beszélgetős műsorai is sokszínűek: a sporttól a filmművészeten és a tudományon át a legkülönbözőbb nemzeti kultúrák bemutatásáig, vagy éppen az esélyegyenlőségig számos témáról hallhat az, aki ezt a rádiót választja. A rádió ötödik születésnapját március 9. és 15. között ünnepli.

A részletes programok a Rádió Mi honlapján olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.