Gasztro

Nem csak nyusziknak való!

Nem csak nyusziknak való!

2010. március 28., vasárnap
Nem csak nyusziknak való!
Hamarosan itt a húsvét, s vele együtt a „nyuszi-szezon”. Ez adta e heti receptrovatunk ihletését. Köztudottan minden nyuszkó kedvence a sárgarépa, korunk emberének konyhájában azonban nem örvend túl nagy népszerűségnek – kivéve talán, ha leveszöldségként használjuk fel. Pedig ha tudnánk… Mit is?

Amit a sárgarépáról tudni kell…

A kalendáriumok szerint az Európában őshonos répa már mintegy 4000 éves kultúrnövény. Jóllehet sem a görögök, sem pedig a rómaiak nem lelkesedtek érte. Mentségükre szóljon: a répa akkoriban vékony, kemény és vad ízű gyökér volt. A 17. században holland kertészek nemesítették ki a narancsszínű fajtáit, majd úgy 100 évvel később már a rövid gyökerű sárgarépát, az ún. karottát is termesztették. Ezzel együtt íze is sokat változott az idők folyamán, kellemesen édeskés lett, melynek köszönhetően minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb.

Aki sok sárgarépát eszik jól fog fütyülni – tartja a mondás.

Igaz, ezt tudományosan nem sikerült igazolni, azt viszont igen, hogy sok benne a vitamin. A répa fogyasztása mindenkinek tanácsos, aki úgy szeretne enni, hogy megőrizze egészségét. Már nagyanyáink is tudták, hogy karotin tartalmának köszönhetően – mely szép sárga színét is adja – általános erősítőszerként fogyasztható. Szervezetünk a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, mely nélkülözhetetlen a jó látás és nyálkahártyák egészsége szempontjából. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa, a benne lévő rostoknak köszönhetően átlagosan 10 százalékkal csökkenti a vérkoleszterint-szintet. Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is. Érdemes azért is tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában, így a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

Egészségesen, de finoman

A reform- és vegatáplálkozási irányzatoknak köszönhetően pedig ma már egyre tudatosabban és sokrétűbben használjuk fel és fogyasztjuk. A gyerekkorunk meghatározó sárgarépapüréjén és az iskoláskori menzán kapott sárgarépa-főzeléken túlmenően számtalan olyan receptvariáns létezik, melyek segítségével ízletes formájában tálalhatjuk családunk elé ezt a vitaminbombát. Nézzük csak meg, hogyan!

Rizses sárgarépafelfújt

Hozzávalók:- 15 dkg fényezetlen „A” rizs - csipetnyi só - 2 tojás - 5 dl tej - 80 dkg sárgarépa - őrölt fekete bors - csipetnyi reszelt szerecsendió - a tál kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa Elkészítés: A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba töltjük. 5 deci lobogó forró vízzel leöntjük, megsózzuk, és kis lángon, lefödve puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Az egész tojást a tejjel símára keverjük, a rizsre öntjük, és a megtisztított, megreszelt répát is hozzáadjuk. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezve margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba öntjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (k. b170 fokon) kb. 1 óra 20 percig – tűpróbáig – sütjük. + a SZEGEDma.hu tippje: A még forró felfújt tetejét szórjuk meg apróra vágott snidlinggel és ementáli sajttal.

Sárgarépás marhahús

Hozzávalók:- 60 dkg marhahús (lapocka) - 40 dkg sárgarépa - 50 dkg aprószemű hagyma (lehet mogyoróhagyma is) - 4 ek. olaj - 2 tasak pörköltalap - 3 dl. Száraz vörösbor - 1 ek. vágott petrezselyem Elkészítés: Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a kockára darabolt húst jól lepirítjuk benne. Hozzáadjuk a meghámozott, felkarikázott répát, és a kettévágott hagymákat, és néhány percig még együtt pirítjuk. Felöntjük a 3 dl hideg vízzel elkevert pörköltalappal, a vörösborral, és felforraljuk. Majd lefedjük és kis lángon, időnként megkeverve, kb. 45 percig főzzük. A petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Főtt orsótésztával, burgonyapürével kínálhatjuk. + a SZEGEDma.hu tippje: Pörköltünkből gazdag egytálételt is készíthetünk, ha apró szemű krumplit is főzünk bele.

Almás répasaláta

Hozzávalók:- 30 dkg sárgarépa - 40 dkg alma - 2 evőkanál almaecet vagy citromlé - csipet só - 1-2 evőkanál méz Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk és az almával együtt csíkokra, vagy cikkelyekre vágjuk. Az almaecettel meglocsoljuk, enyhén megsózzuk, mézzel édesítjük, majd hűtőbe tesszük. + a SZEGEDma.hu tippje: Tálaláskor öntsünk rá joghurtot, szórjuk magokkal, pl: dióval, napraforgó-, vagy tökmaggal. A salátából rizs hozzáadásával kitűnő köretet is készíthetünk.

Sárgarépás pogácsa

Hozzávalók:- 2 nagy sárgarépa - 2 tojásfehérje - 2 evőkanál búzadara - 5 evőkanál zsemlemorzsa - ízlés szerint: ételízesítő, só Elkészítés: Az előkészített sárgarépákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A répát belekeverjük a habba, hozzáadjuk a búzadarát és megszórjuk ételízesítővel vagy sóval. Hagyjuk állni negyed órát, majd vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, pogácsaformára lapítjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban ropogósra sütjük. + a SZEGEDma.hu tippje: Akik jobban szeretik a fűszeres ételeket, a pogácsát tovább ízesíthetik hagyma-, fokhagymapép, vagy kevés bors hozzáadásával.

Sárgarépaíz

Hozzávalók:- 2 kg sárgarépa - 70 dkg zselésítő cukor - 1 teáskanál nátrium-benzoát Elkészítés: A megtisztított sárgarépát vastag karikákra vágjuk, és annyi vízben, ami éppen ellepi, puhára főzzük. Áttörjük, vagy turmixoljuk, megszórjuk a cukorral, és kevergetve 15 percig főzzük. Belekeverjük a tartósítószert, kisebb üvegekbe töltjük, és kigőzöljük. + a SZEGEDma.hu tippje: Az így elkészült répaízt bátran kenhetjük nem csak vajas-sajtos kenyerünkre, hanem kakaós süteményekre, vagy különböző tortákra, pl. répatortára is töltelékként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.