Közélet

Magyar-román sajtószakmai együttműködés és a LiteratHU-R

Magyar-román sajtószakmai együttműködés és a LiteratHU-R

2010. március 9., kedd
Magyar-román sajtószakmai együttműködés és a LiteratHU-R
Újságírók és médiával foglalkozó szakemberek egy európai uniós pályázat segítségével létrehoztak egy határon átnyúló sajtó- és hírszolgálatot, melynek keretében a SZEGEDma.hu és a Déli Szó kiadója, a Leonardo Kft. egy új, kétnyelvű kiadvánnyal jelentkezik. A LiteratHU-R című magyar-román magazin első számát kedden Temesváron mutatták be. Sajtómunkások, rádiós, tévés szakemberek dolgoznak szorosan együtt egy éven át egy pályázaton, amelyet a Csongrád Megyei Önkormányzat tulajdonában működő Megyeszolgálat Nonprofit Kft. nyújtott be a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjához. A romániai partner a Temes megyei Integratio Alapítvány. A cél egy közös sajtó- és hírszolgálat létrehozása és működtetése, ezen túl pedig az, hogy a testvérmegyékben élők ennek segítségével „közelebb” kerülhetnek egymáshoz, többet tudhatnak meg egymásról.

Temes és Csongrád, a két testvér

Március 9-én Temesváron mutatkozott be a teljes projekt a nyilvánosság előtt. Először Toró T. Tibor az Integratio Alapítvány elnöke mondott köszöntőt, majd Varga Márta, a projekt menedzsere ismertette a pályázat lényegét, a szakmai stáb eddig elért eredményeit, s a még rá váró feladatokat. Két meghívott előadó gazdagította még szemináriumával a délelőttöt. Masa Cernicova, a Temesvári Műszaki Egyetem Kommunikáció és Idegen Nyelv Tanszékének docense beszélt a sajtó szerepéről a regionális kapcsolatok fejlesztésében, majd pedig a Sapientia EMT Európai Tanulmányok Tanszék docense, a Szórvány Alapítvány elnöke, Bodó Barna járta körül előadásában a régió és identitás kérdéskörét. Varga Márta – aki a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtóosztályának is a vezetője – ismertette azt a szociológiai felmérést, amely Temes és Csongrád megye médiatevékenységeinek ismertségét és preferenciaszintjét kutatta. E felmérés alapján többek között kirajzolódik, hogy a határon túliak jobban érdeklődnek anyaországbéli testvérmegyéjük iránt, de arra is rávilágított, hogy egyrészről főleg a helyi sajtóra támaszkodnak az információgyűjtésben, és nem igazán tudnak irányvonalakat megfogalmazni, vagyis érdemes a közeledést helyi sajtóorgánumokra támaszkodva, azokkal együttműködve és széles tartalomszolgáltatással elkezdeni. Végül pedig Bonifert Gábor kiadóigazgató mutatta be a közös kiadvány, a LiteratHU-R első számát, amelynek tematikája – a romániai forradalom 2009 decemberében ünnepelt huszadik évfordulója és a közelgő március 15-e miatt – a forradalmak gondolatiságára épült. Végül az Integratio Alapítvány munkatársa, Katona Mihály a készülő közös weboldal főbb tulajdonságait ismertette. A LitaratHU-R nevű közös kiadványt jövő héten a Déli Szóhoz hasonlóan postaládákban terjesztik majd Csongrád megyében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.