Közélet

LMP: bűnt követ el, aki bujkál, titkolózik

LMP: bűnt követ el, aki bujkál, titkolózik

2010. március 31., szerda
LMP: bűnt követ el, aki bujkál, titkolózik

Az LMP múlt héten bemutatott 228 oldalas programjának két sarokpontja van: az egyik a magyar demokrácia megújulása, a tiszta, korrupciómentes közélet megteremtése, a másik pillér a zöld fordulat, amely a gazdaság szerkezetének átalakításával a válságból való kilábalás módozatait ecseteli.

A párt szegedi sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP országos listavezetője ezekről beszélt, majd leszögezte: „Véglegessé vált, 4 párt esélyes arra, hogy bejusson a Parlamentbe: az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP. Három párt tehát az ellenfelünk, és elérkezett az idő, hogy ütköztessük nézeteinket, programjainkat.” Ideje, hogy a pártok vezető politikusai és képviselő-jelöltjei előálljanak a farbával, és elmondják, miben tér el az elképzelésük és miben tudnak esetleg együttműködni – hangzott el az LMP sajtótájékoztatóján. Az LMP nem csak a politikát kívánja átformálni, az ellenzéki szerepet is teljesen másként képzeli el, mint elődei. Konstruktív ellenzéki szerepre készülnek, és nem aszerint nyomják majd a gombot, hogy éppen kivel kerülnek egy gyékényre, hanem meggyőződésük és programjuk alapján fognak dönteni. Aki bujkál, titkolózik, fogalmazott Schiffer, az pontosan akkora bűnt követ el, mint aki hazugságokkal akar választást nyerni. Az LMP felkészült a pártpolitikai vitára, a megmérettetésre, ugyanakkor reméli, a Fidesz-KDNP is kiáll majd, az MSZP pedig elszámol az elmúlt 8 évvel. A szegedi 3-as választókerület LMP-s képviselőjelöltje, Málovics György a demokrácia megújulásáról beszélt. Szóba került az elmúlt néhány év szegedi nagyberuházása (Mars tér, Ligetfürdő, a belváros rekonstrukciója stb.), amelyet többféleképpen kommunikálnak az érdekelt felek. A városvezetés szerint egyértelmű sikerként könyvelhetők el az említett fejlesztések, az ellenzék viszont úgy látja, csupán látványpolitizálás, -fejlesztés folyik. Ők elvből kritizálnak mindent, de ritkán jutnak el arra a szintre, mit is kellene tenni a változás érdekében. A civil álláspont ugyancsak kritikus, de másképpen. Ők azt szeretnék, ha az emberek véleményét kikérnék, és meg is hallgatnák egy-egy jelentősebb beruházás, építkezés megkezdése előtt. Bozsóné Margóczi Katalin, a 2-es számú választókerület LMP-s képviselő-jelöltje szerint a Homokhátságon nagy jelentősége van a zöld fordulatnak. A párt vidékfejlesztési programja a kis léptékű családi gazdaságok felkarolására épül, akik életszerűen gazdálkodnak – természetkímélő módon – megőrizve a táj értékeit. A támogatási rendszeren kívül vonzóbbá kell tenni a vidéki életmódot, nem bezárni a falusi iskolát, gyógyszertárat, postát – ellenkezőleg: újakat nyitni, ahol még nincsenek. Komplex és sokrétű intézkedések szükségesek, véli a képviselőjelölt, s reméli, sikerül élhetőbb vidéket varázsolniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.