Közélet

LMP: A kicsik is labdába rúghatnak

LMP: A kicsik is labdába rúghatnak

2010. március 2., kedd
LMP: A kicsik is labdába rúghatnak
Félidőhöz érkezett a kopogtatócédulák gyűjtése. A nagy pártoknak megvan a szükséges mennyiség, ami ezután érkezik, az már csak bőséges ráadás. A kicsik azonban bajban lehetnek, hiszen egyre nehezebb nekik teljesíteni az elvárásokat.

Az LMP-nél is szaporodnak a beérkező cetlik, noha tisztában vannak azzal, a nagyokkal nehezen kelhetnek versenyre, ráadásul azok hatalmas gazdasági erővel rendelkeznek, kiépített aktivista hálózatot mozgatnak. Sokan a cédulák gyűjtésével járó kellemetlenséget is nehezen viselik. Ugyanis nem mindenki díjazza, ha odahaza zavarják, amikor munka után, nyugodt családi körben esetleg tévézéssel szeretné eltölteni szabadidejét, hétvégéjét. Nehéz ilyen helyekre jókor menni.

Málovics Györggyel

, az LMP 3-as számú egyéni választókerületének jelöltjével ezekről beszélgettünk, no meg arról, miért kötözködik velük az OVB, hogy boltban, üzletben nem gyűjthetnek kopogtatócédulát. Málovics György szerint az OVB rosszul döntött, a fővárosi választási bizottság vissza is utasította ezen állásfoglalását. A tiltásnak nyilván az a célja, hogy megakadályozza a munkahelyen, munkaidőben való cédulagyűjtést. Amikor meghozták ezt a jogszabályt, valószínűleg attól féltek, az MSZMP úgy fogja átmenteni a hatalmát, hogy nagyobb munkahelyeken, visszaélve a munkaadó/munkáltató hatalmi asszimetriájával, begyűjti a cédulákat. Az LMP is etikátlannak tartja, hogy a munkaadó beszedje a munkavállalóktól a kopogtatócédulákat, az üzletekben való gyűjtés esetében azonban teljesen másról van szó. Itt az ember fogyasztóként jelenik meg, és ő dönti el, odaadja-e a céduláját, vagy sem. Málovics György szerint inkább az a jellemző, hogy a bolttulajdonosok idegenkednek attól, hogy üzletük gyűjtőhellyé váljon, mert vásárlóik, akikből bőven lehet fideszes, MSZP-s, jobbikos stb. – megorrolhatnak rájuk. Az OVB döntése ilyen szempontból teljesen abszurd.

Az emberek igénylik a közvetlen találkozást

Az LMP-sek most azt találták ki, sokszoros hendikepjüket ledolgozandó, kitelepülnek az utcára. A módszer hatékonynak bizonyult. A párt aktivistái és jelöltjei nemcsak ismertetik programjukat, bemutatkoznak a választóknak, meghallgatják problémáikat, ügyes-bajos dolgaikat, ugyanakkor az emberek is személyesen megismerhetik az ő érdekeiket képviselő és azért harcba szálló politikusokat. Sok, egyre több kiábrándult, változást sürgető választóval találkoznak nap mint nap. Az LMP aktivistái 3 belvárosi helyszínen gyűjtik a kopogtatócédulákat minden nap 4-től 6-ig az Aradi vértanúk terén, a Széchenyi tér és a Kárász utca sarkán, valamint a Mars téren. Málovics György és pártja nem rejti véka alá, nekik még nincs meg a szükséges cetliszám, ezért aki tényleg olyan típusú változást akar, amilyent az LMP programja képvisel, keresse meg aktivistáikat. Ezenkívül minden jelölt a saját körzetében is gyűjt, ők szintén kitelepülnek majd különböző forgalmas helyszínekre. A tapasztalat azt mutatja, az emberek szeretik, igénylik ezt a fajta közvetlen találkozást, az „utcai politizálást”. A kis pártok aktivistái és jelöltjei annak ellenére, hogy teljes erőbedobással dolgoznak, már az indulásnál a saját bőrükön érzik és tapasztalják a meglehetősen rugalmatlan kopogtatócédulás rendszer színét és fonákját – inkább ez utóbbit. Sok törpepártnak, még az 5 százalékos támogatottságúnak is, kemény diónak bizonyul ezt elérnie. Nem beszélve arról, hogy az LMP is végig gyűjt, míg a nagyok régen túl vannak ezeken az izgalmakon, és értelmesebb dolgokra, programjuk jobb megismertetésére, népszerűsítésére összpontosíthatnak. Pedig az LMP-nek is vannak konstruktív ötletei, elképzelései. Szegeden például botrányosnak tartják azt, ami a Tiszával történik. A folyó partján nem lehet szabadon strandolni, csak egy 40 méteres partszakaszon, a többi szemetes, undorító. Nincsenek úszómesterek, és nem garantálják a fürdőzők biztonságát - pedig sokan szívesen megmártóznak a Sárgán, a Laposon vagy a Fokán - de szemetesládák, tusolók is hiányoznak az említett partszakaszról. Miután az illetékesek többször is kinyilatkoztatták, hogy 4000 forintba fog kerülni a belépő az új fürdőbe, felvetődik a kérdés, ki fogja ezt tudni megfizetni. Közben meg a Tisza itt folyik a lábunk alatt kihasználatlanul, a Partfürdőn és a Ligetfürdőn pedig egyre csak szűkülnek a lehetőségek. A kopogtatócédulák gyűjtésével eltöltött idő megakadályozza a jelölteket abban, hogy ezeket a pozitív üzeneteket eljuttassák a választópolgárokhoz. „Nem panaszkodásképpen mondjuk ezeket a dolgokat” – védekezik Málovics György – „jól tudtuk, amikor erre a terepre léptünk, mi vár ránk. Az elmondottak csak megsokszorozzák kitartásunkat, elszántságunkat, hogy megbirkózzunk ezekkel a nehézségekkel. Nagyon jó érzés személyesen tapasztalni a társadalmi támogatottságot, érezni az emberek töretlen, őszinte bizalmát.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.