Közélet

Látszattámogatás a szegedi kismamáknak?

Látszattámogatás a szegedi kismamáknak?

2010. március 5., péntek
Látszattámogatás a szegedi kismamáknak?

Botka László és a légből kapott számok

Kedvezményes, a diák-, illetve nyugdíjas bérlet árával azonos összegért úgynevezett kisgyermekes bérletet kaphatnak márciustól a rászorulók Szegeden egy februári közgyűlési döntés értelmében. Az eredeti önálló indítvány szerint minden gyesen és gyeten lévő igényelhette volna ezt, ám ezt Botka László MSZP-s polgármester azzal utasította vissza, hogy a kedvezmény 100 milliójába kerülne a városnak. Az indítványt benyújtó Haág Zalán szerint a városvezető adatai légből kapottak.

A szocialista szegedi városvezetés elviekben támogatta

Haág Zalán

KDNP-s önkormányzati képviselő önálló indítványát, hogy a gyesen és gyeten lévők kedvezményes árú bérletet válthassanak. A legutóbbi közgyűlésen a többség azonban olyan rendeletet fogadott el, mely szerint csak azok jogosultak, akik gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek, s gyermekük rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is kap. Haág a portálunknak elmondta, olyan rendszert javasolt, ami működik például Budapesten, Debrecenben és Szolnokon is. A KDNP-s önkormányzati képviselő szerint azok, akik jogosultak a kedvezményes árú bérletre, nem biztos, hogy megengedhetik maguknak azt alacsony egy főre eső jövedelmük miatt. Mindkét módosító indítványát leszavazta azonban a szocialista többségű testület. Az egyik azt tartalmazta, hogy minden gyesen és gyeten lévőre terjesszék ki a lehetőséget. „Nem ingyen lenne, így nem arról van szó, hogy a drágább bérletet sokan olcsóbbra cserélnék, hanem arról inkább, hogy akik eddig nem vettek, kifizetnék a kedvezményes árat” – mondta el. Másik, szintén leszavazott módosító indítványában pedig az szerepelt, hogy megemelt, 70 ezer forint körüli egy főre eső jövedelemben határozzák meg a jogosultság küszöbét.

Botka László

szerint csak kisebb települések tudják ezt biztosítani, Szeged esetében ennek költségei akár 100 millió forintra is rúgnának. „Ez a szám egyszerűen légből kapott, nem készült felmérés az ügyben” – fogalmazott Haág, majd hozzátette, hogy Szolnokon például 15-20 millió forinttal kalkulál a város a kedvezményes bérlettel kapcsolatban. Ebből kiindulva a KDNP-s képviselő szerint 30-40 millió forintba kerülne az eredeti javaslat szerinti bevezetése a kisgyermekes bérletnek Szegednek.

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester a közgyűlésen arról beszélt, hogy a lehetőséget azért nem kaphatja meg valamennyi család, mert az önkormányzati hatáskörben adott kedvezmények után nem jár fogyasztói árkiegészítés, így a veszteségek kompenzálásaként emelni kellene a jegyek, bérletek árát. Az elfogadott rendelet kritériumai alapján Szegeden legfeljebb 500-an igényelhetik a kedvezményes árú bérletet…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.