Egészség

Géndiagnosztika: az orvos válaszol

Géndiagnosztika: az orvos válaszol

2010. március 31., szerda
Géndiagnosztika: az orvos válaszol
Nagy Zsolt genetikai szakértőt nemrég mutattuk be kedves Olvasóinknak, mint olyan szakembert, aki abban tud segíteni a hozzá fordulóknak, hogy egy egészségügyi probléma hátterében állnak-e genetikai okok, és ha igen, azok hogyan szűrhetőek. Alább néhány Olvasónk kérdéseire adott válaszok olvashatók, továbbra is várjuk oldalunk látogatóinak érdeklődését!

Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy jóindulatú daganatos megbetegedésre ugyanúgy hajlamosíthatnak genetikai tényezők, mint a rosszindulatúra, van-e valamilyen különbség, illetve meg lehet-e azt mondani, hogy melyikre inkább hajlamos valaki? Köszönettel Ferenczy Istvánné

Tisztelt Ferenczy Istvánné! A mai ismereteink szerint az embernek közel 26 000 génje van, melyek közül több tucat hibája okozhat daganatos betegséget. Minden esetben azt kell tisztázni, hogy mi a daganat diagnózisa, azután lehet az örökletességet ellenőrizni. Pontos diagnózis esetén az elvégzett génteszt információt szolgáltat a betegség lefolyásáról is (pl. súlyosság, metastasis képesség, stb.)

Tiszteltettel: Dr. Nagy Zsolt (PhD) genetikai szakértő

Doktor Úr!

A családomban előfordult egy jóindulatú melldaganat, körülbelül mennyibe kerülne egy olyan vizsgálat, ami azt mutatná, mennyire vagyok én erre hajlamos, illetve van-e olyan vizsgálat külön, ami megmondja, hogy valaki például mellrákra hajlamos, vagy csak általánosságban, a daganatra való hajlamot lehet kimutatni? Tisztelettel: Nagy Ildikó

Tisztelt Nagy Ildikó! Az emlőrák genetikai hajlam során először a BRCA1 és a BRCA2 géneket érdemes ellenőrizni. A magyar populáción elvégzett felmérések alapján először az 5 génhiba ellenőrzését javaslom Önnek (5 magyarországi alapító BRCA mutáció). Ennek az ára 30 000 Ft körül mozog. Léteznek általános rákgenetikai tesztek is, amelyek azokat a génhibákat ellenőrzik, melyek a daganatképződésben központi szerepet töltenek be. A rák genetikai tesztek egyszerűen elvégezhetőek szájnyálkahártya-mintából, amely fájdalommentes eljárás, és akár a saját otthonában is el tudja végezni.

Tiszteltettel: Dr. Nagy Zsolt (PhD) genetikai szakértő

Lyzzar nevű olvasónk fórumon kérdezte:

Hogyan lehet ilyen vizsgálatot csináltatni? TB támogatja? Szerintem az embereknek kevés a pénze génvizsgálatra.

Tisztelt Lyzzar! Több olyan intézet és magánvállalkozás is van Magyarországon, amely géndiagnosztikával foglalkozik. Érdemes az interneten tájékozódni. Génvizsgálattól függ, hogy a TB támogatja-e. A génvizsgálatok ára néhány ezer forinttól kezdődik. A technika fejlődésével a géntesztek ára is csökken.

Tisztelettel: Dr. Nagy Zsolt (PhD) genetikai szakértő

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.