Bulvár

Bűnmegelőzési grafikákkal oktatják a fiatalokat

Bűnmegelőzési grafikákkal oktatják a fiatalokat

2010. március 10., szerda
Bűnmegelőzési grafikákkal oktatják a fiatalokat

Egyedülálló bűnmegelőzési vándorkiállítást rendeznek szerdától a Csongrád megyei középiskolákban, az 1másért - lépésről lépésre a biztonságért című, humoros grafikákat bemutató tárlat először Csongrád városában, a Batsányi János Gimnáziumban látható. A szerdai csongrádi megnyitóról a nap folyamán képes összefoglalóval és külön tudósítással számolunk be.

M. Toronykőy Márta

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: egy évvel ezelőtt született az az ötlet, hogy a középiskolás fiatalokra képi megjelenítéssel, a humor útján próbáljanak hatni, figyelembe véve életkori sajátosságaikat. A munkára felkérték

Németh György

grafikusművészt, aki humoros, karikatúra jellegű grafikákat készített. Az alkotások az áldozattá válás elkerülését illusztrálják, nem a bűncselekmények elkövetésének tiltása áll a középpontban - tette hozzá. A művész tizenkét, a rendőrök által meghatározott témakörben készített képeket, a témák közt van az ifjúság-, az áldozat- és a vagyonvédelem, a drogmegelőzés, az esélyegyenlőség, a környezetvédelem és az internet veszélyei. A cél az volt, hogy egy-egy rajz ránézésre is sokat mondjon és minél komplexebben járjon körbe egy-egy témát. Az alkotásokat a bűnmegelőzési szakemberek fotókkal és szövegekkel egészítették ki. A rendőrök különböző órákat tartanak a tárlatnak éppen otthont adó intézményben, kérdésekre válaszolva körbejárják a témákat, s készült egy játékos teszt, amely a kiállítás legfontosabb információit foglalja össze. A program része, hogy a megye iskolásaihoz eljusson az úgynevezett Bárka-kártya, melyen a fiatalok számára fontos összes telefonszám szerepel, a rendőrség mellett például a drogcentrum vagy a lelkisegély-szolgálat elérhetősége is. M. Toronykőy Márta elmondta: a tárlat a tervek szerint minden helyszínen egy hétig látható. A nyári szünetig a vándorkiállítás tizenkét iskola több mint hatezer diákjához jut el, az anyagot Csongrád után Szentesen, Makón, Ásotthalmon és Pusztamérgesen is bemutatják. A nyári szünetben a szegedi Százszorszép Gyermekházban állítják ki, ősszel pedig a megyeszékhely iskoláiban látható majd az utazó tárlat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.