Vélemény

Biztonságos magyar élelmiszert!

Biztonságos magyar élelmiszert!

2010. március 9., kedd
Biztonságos magyar élelmiszert!

Az utóbbi esztendők botrányai bizonyítják, hogy a silány, rossz minőségű, lejárt szavatosságú termékek gombamód szaporodnak a multinacionális áruházláncok polcain. Miként tehetünk az ellen, nehogy büdös húst, romlott sajtot, agyonpermetezett gyümölcsöt vigyünk haza?

Elsősorban úgy, hogy alaposan megnézzük, hol vásárolunk. Érdemes a tapasztalatainkra hagyatkoznunk, hiszen ha találunk egy megbízható boltot, vagy hazai bolthálózatot, érdemes hűségesnek maradnunk hozzá. Persze, bármikor csalódhat az ember, ezért a termékeket mindenütt alaposan vizsgáljuk meg, mielőtt a kosarunkba tesszük. Elsősorban a szavatosságot nézzük meg, és nem árt a származási helyet is megvizsgálnunk. Nem mindegy ugyanis, hogy egy paradicsom az óceánon túlról érkezett hozzánk, vagy Szeged kistérségéből. Nem csak a hazai termékek védelmében tenném le a voksom ez utóbbiak mellett, de nyilván frissebb az a termék, amely néhány kilométerről érkezett, mint amelyik több ezer kilométert utazott, mielőtt a polcra került. Ezzel kapcsolatban felhívom a figyelmet egy nagyszerű kezdeményezésre: az Alföld Kincse védjeggyel ellátott termékek ugyanis garanciát jelentenek arra, hogy az ilyen minősítéssel ellátott paprikák és paradicsomok térségünk kertészeitől származó jó minőségű termékek. Miért ne támogatnánk őket, ha cserébe biztosan jó minőségű, egészséges terméket kapunk? A húsfélékkel különösen óvatosnak kell lennünk, hiszen e termékek esetében is fontos, honnan érkezett az alapanyag. Nem mintha biztos lenne, hogy a lengyel, spanyol, vagy olasz hús rosszabb minőségű, mint a magyar, de amennyiben megfelelő minőségű magyar húst látunk hasonló áron, mint a külföldi, miért ne vennénk azt? A franciák, németek, osztrákok ugyanígy védik a saját termelőiket, mi miért ne innánk inkább magyar tejet, vagy ennénk magyar sajtot, mint a hasonló minőségű és áru külföldit? E néhány gondolat is jól mutatja, hogy az élelmiszerbiztonság és a jól átgondolt nemzeti agrármarketing mennyire szorosan összefügg. Amennyiben a Fidesz felhatalmazást kap a választóktól arra, hogy ezekben az ügyekben, mint kormányzati tényező változtasson, akkor meg fogjuk találni a módját, hogy mindenki olcsó, jó minőségű és lehetőleg magyar árut fogyasszon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.