Bíró Zoltán: „Politikai gengszterizmus” jellemzi ma az MDF-et

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke meghívására a hétvégén a Nemzeti Fórum szegedi szervezetének vendége volt Bíró Zoltán, a rendszerváltó MDF egykori elnöke. A rendszerváltó politikus szerint Orbán Viktornak nincs alternatívája.

Zsúfolásig megtelt a KDNP szegedi székháza péntek estére. Zakar Péter (képünkön jobbra) megyei közgyűlési alelnök, a Nemzeti Fórum helyi vezetője fölkérésére ugyanis Bíró Zoltán (képünkön balra) irodalomtörténész – a rendszerváltó Magyar Demokrata Fórum első elnöke – tartott előadást az MDF és az ország jelenlegi helyzetéről.
Bíró nem zárta ki a „politikai gengszterizmus” kifejezéssel illetett MDF Országgyűlésbe jutását. Mint fogalmazott, ebben az esetben Dávid Ibolya és Herényi Károly a parlamentben „megdicsőülnek” – ahelyett, hogy a börtönbe mennének. De mint mondta, ne nagyon foglalkozzunk a mai MDF-fel, mert „nem érdemes”. Fölháborította ugyanakkor Herényi Károlynak a Klubrádióban tett nyilatkozata, mely a kommunizmus bűneit relativizálta (Herényi akkor azt mondta: azért nem lehet összehasonlítani a kommunizmus bűneit a holokauszttal, mert utóbbi elszenvedői nem tehettek arról, hogy származásuk miatt elpusztítják őket, míg a kommunizmus üldözötteinek volt választásuk, hiszen ők saját tetteik alapján lettek a rendszer ellenségei).
Bíró Zoltán szerint egyébként nemcsak az MDF-et, de az egész rendszerváltást ellopták, elrabolták, és már 1989 őszén voltak erre utaló jelek. Az egykori rendszerváltó politikus ugyanakkor az Antall-Boross-kormányt is kemény szavakkal bírálta. Mint fogalmazott, Antall József nem ellenőrizhette a privatizációt, ez volt az ára annak, hogy miniszterelnök lehessen. S a következmény máig ható: 1990 és ’94 között a nemzeti vagyon 45 százalékát privatizálták. Mára pedig eladták a nemzeti vagyon nagy részét – miközben húsz év alatt a Kádár-korszak végéhez képest ötszörösére nőtt az államadósság. Ebben pedig leginkább az elmúlt nyolc és a hibás.
Bíró Zoltán szerint kérdés, mit mer vállalni majd a következő magyar kormány, de nagyon nehéz dolga lesz. Példaként említette a nincstelenek és romák helyzetének rendezetlenségét, ami komoly társadalmi robbanással fenyeget. A Jobbik programjáról úgy vélte: az nem több a társadalmi elégedetlenség meglovagolásánál és a Fidesz támadásánál. Szélsőséges politikájukat azonban a parlamentben nem folytathatják, mert azzal súlyos károkat okoznának az országnak. Bíró szerint Orbán Viktornak nincs alternatívája, nála alkalmasabb miniszterelnök-jelölt az egész hazai mezőnyben nincs. Ráadásul négy év sikeres kormányzásával már bizonyított is. Nem lesz könnyű feladata, de meg fog birkózni vele – vélte az előadó.
A közönség kérdéseit követően kötetlen beszélgetéssel zárult a Nemzeti Fórum másfél órás rendezvénye.

Default thumbnail
Előző sztori

Capa-látogatócsúcs a nemzeti ünnepen

Default thumbnail
Következő sztori

Kiss-Rigó László: „Kötelességünk szolgálni a társadalmat”

Legutóbbi hasonló cikkek