Rúzs

Állásinterjúra készülve – nőként

Állásinterjúra készülve – nőként

2010. március 18., csütörtök
Állásinterjúra készülve – nőként
Manapság egyre több a munkanélküli, mindenhol ezzel szembesülünk. Sajnos a diploma sem életbiztosítás már, az általános iskolai végzettség pedig még veszélyesebb terep. De a kitartó keresgélés, és a kapcsolati tőke eredményeként előbb-utóbb eljön a nap, amikor állásinterjúra kell mennünk… Hogyan lehet egy ilyen eseményre készülni? Egyáltalán kell? Lehet?

Természetesen ajánlatos a megfelelő felkészülés, ami nemcsak az önéletrajzunk, motivációs levelünk elkészítésekor mutatkozik meg, hanem az interjúra készülésben is. Fontos, hogy ezek szervesen kapcsolódjanak egymáshoz: hangsúlyozzuk az interjú során is a fő gondolatokat, amelyeket az írott változatokban is vallottunk. Elengedhetetlen feltétel, hogy ismerjük az adott cég arculatát, fő tevékenységi körét, üzletpolitikáját, történetét, ideológiáját. Egy interjú során számos emberrel lépnek kapcsolatba, akik közül ki kell választaniuk az optimális jelöltet. A kérdés, hogy mennyire tudjuk eladni magunkat, illetve mennyire tudjuk meggyőzni az interjúztatót arról: „erre az állásra én vagyok a legmegfelelőbb jelölt”! Sajnos az állásinterjú során nem használhatjuk azt a mondást, hogy: „ne ítélj elsőre”! Az önéletrajzunkból és a motivációs levélből már következtethetnek habitusunkra, főleg, ha azt egy grafológushoz is elküldik, de az első benyomás kialakítása nagy jelentőséggel bír. Az állás pozíciójához, a cég arculatához illő, korunknak, egyéniségünknek, alkatunknak megfelelő öltözetet kell megtalálnunk. Nélkülözhetetlen a tiszta, ápolt megjelenés. Sok munkahely esetében megkövetelik az úgynevezett üzleti öltözetet nap mint nap, amely jól jöhet az első tárgyaláson is. A tiszteletadás jeleként is felfogható, amelyet az interjúztató felé közvetítünk öltözetünkkel. Jellemzője a visszafogott színvilág, hisz nem egy divatfotózásra készülünk, ahol úgy kell kinéznünk, mintha most léptünk volna le valamely divatmagazin címlapjáról.

A gyengébbik nemnek elsődleges szempont az elegancia és a nőiesség ötvözése. Ajánlott öltözet a sötét színű nagykosztüm: a kabát és a térd alatti szoknya, vagy az elegáns szabású nadrág. Emellé a fehér vagy világos, nem átlátszó blúz, ing illik. Manapság közkedvelt ezeknek a zsabóval díszített változatai, de tilos mélyen dekoltált verzióját magunkra ölteni. Ha a szoknya mellett döntünk, nélkülözhetetlen a testszínű, jó minőségű harisnya viselete. Jó tanács, hogy a táskánkban legyen belőle még egy, nincs annál kiábrándítóbb, mint egy felszaladt, lyukas darab. A cipő legyen enyhén magas sarkú, zárt, semmiképp se csizma, se szandál. Legkihívóbb ékszereinket se most aggassuk magunkra, és ha több darabot viselünk, azok harmonizáljanak egymással, illetve ruházatunkkal. A nappali smink manapság megkövetelendő: az ápoltság és az igényes nőiesség hangsúlyozására alkalmas. Ha a lelki, a tárgyi felkészülés a céggel kapcsolatban megtörtént, és az alkalmi viselet kiválasztása, jó esélyekkel indulunk, hogy bebizonyíthassuk: mi vagyunk a cég ideális, leendő munkatársai…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.