Sport

A Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesületének nyílt levele

A Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesületének nyílt levele

2010. március 4., csütörtök
A Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesületének nyílt levele

Az alábbiakban közöljük a Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesületének nyílt levelét, melyben az egyesület határozott célokat fogalmaz meg a Pick Szeged vezetésének jövőbeli átalakításával kapcsolatban.

Tisztelt Szegedi Kézilabdabarátok!

Az elmúlt időszak eseményei miatt azt gondoltuk, szót kell kérnünk. Nem várhatunk tovább, hiszen a csapat körüli helyzet kezd kritikussá válni. Úgy érzékeljük, ahelyett hogy egység teremtődne a szegedi kézilabda jövőjéért, kicsinyes hatalmi harc zajlik. Pletykákból, cikkekből tájékozódunk, de nem láttunk még konkrét terveket, és közben az idő fogy. Ezért a Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesülete (DAKE) elkezdett dolgozni a klubért.

A DAKE missziója a következő:

Színvonalas kézilabdát Szegeden!

Tiszta és világos célokat jelölünk meg ennek elérésére az alábbi fontossági sorrendben:

Bajnokok Ligája indulást jelentő hely minden áron való megszerzése. Szerethető, morálisan egységes csapat kialakítása, alkossa azt nemzetiségtől függetlenül bárki. A szegedi utánpótlás megreformálása és a játékosok tudatos beépítése a csapatba. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a DAKE nem kíván a jövőben együttműködni a múltat jelképező volt vezetőkkel, értve ez alatt a korábbi managementek tagjait. Ki kell világosan mondani, hogy a jelenlegi helyzetért a gazdasági válságon kívül a rossz személyi döntések és a hozzá nem értő vezetők is felelősek.

A fenti céloknak megfelelve kell kialakítani a jövőbeni vezetési struktúrát, és nem utolsó sorban a csapatszerkezetet. A szakmai elképzelésekben egyetértünk Dragan Djukics edzővel. Az új edzőnk elindult egy úton, rendet és fegyelmet követel és tart a csapatnál. Hisszük, hogy ez megfelelő emberanyaggal párosulva már rövidtávon is meghozza az eredményeket.

Elutasítjuk azt a logikát, hogy a jövőbeni játékoskeret egy olyan bevételi összeghez igazodjon, amely munka és izzadtság nélkül összeszedhető. Ehhez nem kell szakmai hozzáértés és tudás, ennek a következménye várhatóan az lenne, hogy sem az edzőnk, sem a jelenleg még értékes játékosaink nem maradnának nálunk. Ez végzetes folyamatot indítana el. Jelenleg ott vagyunk az elitben (BL), és erre a következő évben is nagy esélyünk van. Ha innen kikerülünk, szinte lehetetlen vagy legalábbis nagyon nehéz lesz a visszakapaszkodás.

A DAKE és a hozzá csatlakozott szurkolók tárgyaltak már reménybeli jelentős szponzorjelöltekkel. Ezen előzetes tárgyalások és egyeztetések alapján a fenti célokhoz szükséges forrás megszerzése lehetséges. A munkát folytatni kívánjuk, de csak olyan vezetés mellett, amely a jelenlegi levelünkben foglaltakat teljes mértékben vallja és hiszi, és főleg kész áldozatos munkával tenni is érte.

A DAKE tehát tesz és tenni kíván a jövőben is a fenti célokért. Első körben viszont a vezetőségben kell haladéktalanul meglépni a szükséges változtatásokat. A DAKE a következő javaslatot teszi:

A fenti céljaink elérése érdekében irányítási jogot szeretnénk, azaz többségi tulajdonrészt a csapatot működtető Kft-kben. Ezért szeretnénk kérni Pistrui Lászlót, a jelenlegi többségi tulajdonost, akinek nagyon köszönjük az elmúlt évek anyagi segítségét, hogy a DAKE számára adja el jelképes összegért többségi tulajdonrészét. Természetesen a szakmai döntéseket a választott és kinevezett vezetők hoznák, míg a DAKE ellenőrzési joggal bírna. Világos feladat- és hatásköröket határoznánk meg, amelyek biztosítanák a nyugodt munkavégzést. Összességében egy új, modern klub létrehozása a célunk, amely a megfelel a kor követelményeinek. Szándékaink szerint a tulajdonosi jogokat átmenetileg kívánjuk gyakorolni, célunk tőkeerős befektető felkutatása, aki ha megfelelő anyagi és szakmai elképzelésekkel rendelkezik, természetesen jelképes áron megkapja a többségi tulajdonrészt. Amennyiben ilyen kérés nem érkezik felénk, akkor megkezdjük a klub átalakítását olyan rendszer felé haladva, mint az FC Barcelona, ahol gyakorlatilag a törzsszurkolók gyakorolják a tulajdonjogokat. Kérjük Szeged város vezetőit, a választott képviselőket, a jelenlegi szponzorokat, és minden szimpatizánst, hogy álljon a kezdeményezésünk mellé!

Mivel az idő sürget, a szakmai koncepción túl a DAKE személyi javaslatokat, felkéréseket is tesz. A DAKE számára egyértelmű ma már, hogy a vezetői feladatokat ketté kell bontani szakmai illetve manager típusúakra. Az ún. „manageri posztra”

Jochen Klenket,

nemzetközi kapcsolatrendszerrel bíró, több nyelven beszélő üzletembert, a szakmai székbe pedig

Kotormán Attilát

kérjük fel, aki lokálpatrióta, 3 diplomája mellett szakedzői képesítéssel is rendelkezik, majd 100-szoros válogatott játékos, hosszú évekig külföldön játszott, tapasztalatokat szerzett, nyelveket beszél és játékos kapcsolatai is széleskörűek. Mindkettejükkel résztelekbe menő egyeztetéseket folytattunk, és a sarokpontokban egyezett a véleményünk. Az sem mellékes, hogy a jelenlegi játékoskeretért (is) felelős edzőnk és Kotormán Attila elképzelései, véleményünk szerint, egybeesnek.

Természetesen nem zárkózunk el attól, hogy további személyekkel, csoportokkal tárgyaljunk, de ezek az emberek csakis olyanok lehetnek,

akik nem a csapatból, hanem a csapatért kívánnak élni, valamint a fenti célrendszerrel teljes mértékben azonosulni kívánnak.

Ennek megfelelően – amennyiben nincs más kompetens jelölt – kérjük a klub egyéb szervezeteit, hogy a fenti két személyt támogassák (lehetőleg egyhangú szavazással), és hozzák meg a megfelelő intézkedéseket, hogy az építkezés minél előbb megkezdődhessen.

Mindenkivel együtt kívánunk működni, aki „színvonalas kézilabdát szeretne Szegeden”. Egyre többen vagyunk, és egyre többen is leszünk!

Végezetül kérünk minden kézilabdabarátot - a jelenlegi erős bázist, és azokat, akik a közelmúlt eseményei miatt az utóbbi időben távolmaradtak a mérkőzésektől -, hogy ha egyetértenek velünk, mutassuk meg erőnket, és minél többen jelenjünk meg a vasárnapi BL mérkőzésen!

Legyen a jelszó vasárnap:

„Szimpátiaszurkolás a szegedi minőségi kézilabda jövőjéért!”

Mindenki kék pólóban, sálban, zászlókkal, dobokkal, egyéb hangkeltő eszközökkel jelenjen meg. Tűzzön ki kék szalagot az autójára, ruhájára!

Hajrá Pick Szeged!

DAKE és a DAKE-t támogató szurkolók

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.