Közélet

20 éves a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége

20 éves a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége

2010. március 11., csütörtök
20 éves a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepeli március 13-án, szombaton, a cseh fővárosban - írja a Felvidék Ma hírportál. Az ünnepi program keretében először 13,30-kor koszorúzásra kerül sor Rákóczi Ferenc emléktáblájánál, majd egy órával később ökumenikus istentiszteletre sétálnak át a résztvevők a Szent Bertalan templomba.

Délután négy órakor a Prágai Magyar Kulturális Központban folytatódik az ünnepi program, amely keretén belül többek közt

Rákóczi Anna

, a CSMMSZ országos elnöke és

Csémy Tamás

, a CSMMSZ alapító elnöke üdvözli a résztvevőket. Mindezek mellett a műsor része lesz emléklapok átadására, valamint egy fotódokumentációs kiállítás a pincegalériában. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségét egyébként 1990. február 24-én alakították Prágában. A 20 éve létező szövetség fő céljai a csehországi magyarok összefogása, a nemzeti hagyományok, az anyanyelv, és a nemzeti öntudat ápolása. A CSMMSZ minden helyi szervezete évente megrendezi a magyar kulturális napokat, megtartja a magyar nemzeti ünnepeket, rendszeresek a klubestek és a magyar bálok. Működését a cseh állami szervek is nagyon pozitívan értékelik, s a szövetség képviselteti magát a kormány melletti kisebbségi tanácsban, illetve a kulturális, valamint az oktatási minisztérium szakbizottságaiban. A legutóbbi népszámlálás szerint egyébként Csehországban közel 15 ezer magyar él.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.