Egyház

Világszerte egyre több a katolikus

Világszerte egyre több a katolikus

2010. február 24., szerda
Világszerte egyre több a katolikus

Lassan és egyenletesen növekszik évről évre a katolikusok aránya a világ össznépességéhez viszonyítva - derül ki a 2010-es pápai évkönyvből, az Annuario Pontificióból. A világ legnépesebb keresztény egyházának több a papja és a papságra készülő szeminaristája is, mint egy évvel korábban. A szerzetek száma azonban évről évre tovább csökken - tájékoztat a Ferences Sajtóközpont közleménye.

A pápai évkönyv a világegyház 2008. december 31-i adatait összegzi. Eszerint 1 milliárd 166 millió a katolikusok száma, 19 millióval, vagyis 1,7 százalékkal több, mint 2007 végén. Ugyanezen időszak alatt a világ össznépességéhez viszonyítottan a katolikusok aránya 17,33 százalékról 17,4 százalékra nőtt. Az egyháznak 409.166 egyházmegyés és szerzetes papja van, 1142-vel több, mint egy évvel korábban. E tekintetben is folyamatos növekedés tapasztalható. 2000-hez viszonyítva most 4000-rel több a papok száma, ami körülbelül egy százalékos gyarapodás. A katolikus egyház még ma is sok szempontból Európa központú, pedig már évtizedek óta a katolikusok közel kétharmada az öreg földrészen kívüli országokban él. A papok 47 százaléka Európában, 30 százaléka az amerikai kontinensen, 13 százaléka Ázsiában, 9 százaléka Afrikában és egy százaléka Óceániában működik. A papságra készülő katolikus főiskolai hallgatók létszáma 2007-ben 117 ezer volt, ezerrel több, mint egy évvel korábban. A kispapok számának emelkedését földrészenkénti bontásban jelző adatok jól érzékeltetik, hogy napjainkban a katolikus egyház a világ mely részein fejlődik dinamikusan: Afrikában 3,6, Ázsiában 4,4, Óceániában 6,5 százalékkal nőtt a papságra készülők száma egy év alatt, míg Európában 4,3 százalékos a visszaesés, Amerikában pedig stagnálás tapasztalható. Továbbra is a szerzetesnők alkotják a legnépesebb lelkipásztori csoportot az egyházban, de összlétszámuk évről évre jelentősen csökken. 2000 és 2008 között számuk 800 ezerről 740 ezerre esett vissza. A legnépesebb női rendek: szaléziek, karmeliták, klaretiánusok,

Ferences Mária

misszionáriusai, ferences klarisszák, Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya rendje). A férfi szerzetesek száma kétszázezer, akiknek háromnegyede pap, egynegyede szerzetestestvér. A férfi rendeknél a legnépesebbek a jezsuiták, a szaléziek, a ferencesek, a ferences kapucinusok, a bencések és a verbiták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.