Vélemény

Tiltják a füstölő mesehősöket a képernyőn

Tiltják a füstölő mesehősöket a képernyőn

2010. február 21., vasárnap
Tiltják a füstölő mesehősöket a képernyőn

A dohányzással kapcsolatban már annyi rémhírt, tévhitet, és valós ellenjavallatot kaptunk, hogy könnyen elveszhetünk az információk áradatában. Amiben biztos vagyok, a jótékony hatásokra sosem hívták fel a figyelmet. Törökországban nemcsak a dohányzás használatának korlátozásáról döntöttek, hanem a televíziókban sem jelenhet meg nyíltan.

Hat és félmillió forintnak megfelelő összegű bírságot szabott ki a török médiahatóság egy tévének a napokban, mert egy rajzfilmben dohányzó szereplők tűntek fel a képernyőn. A török törvénykezés szerint ki kell vágni, vagy ki kell takarni az ilyen jeleneteket. Az elmúlt időszakban már öt esetben áthágták ezt a rendelkezést, és nyíltan cigiztek a sorozatokban, vagy mesékben, így nem meglepő módon büntetést kaptak a televíziók. Sajnos Magyarországon a médiatörvény nem rendel el hasonló intézkedést, csak a dohányáruk reklámozását tiltja. Egyes helyeken nem engedélyezett a dohányzás, de nem elég területen… Viszont Törökországban egy évvel ezelőtt került sor a dohányzás korlátozására, mely az összes nyilvános helyre kiterjed. A sorozatokban viszont óhatatlanul megjelennek a pöfékelő sztárok, de kitakarják, vagy kivágják azokat. Ezt az eljárást viszont már érték támadások: a törvények ellenzői szerint a kitakarás még jobban odavonzza a tekintetet a tiltott jelenetre. Mindenesetre nagyon pozitív kezdeményezés, hogy már a képernyőn sem jelenhetnek meg büntetlenül a dohányzó hősök, még akkor sem, ha ezek egy bizonyos korszellemet ábrázolnak a cigarettával, vagy egy életérzést. Jelen esetben már annak is örülnék, ha Magyarországon csak a kijelölt dohányzóhelyeket vennék igénybe a közterületeken, vagy akár a buszpályaudvaron nem fújnák a füstöt az arcomba. Arról nem beszélve, hogy egyes pubos beülős program elteltével, vagy a discós este után jó lenne, ha nem a teljes ruházat, illetve a hajmosás lenne az első teendő. A további korlátozásokat; amik a nem dohányzók érdekeit védik, várom. Bízom benne, hogy nem egyedül…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.