Bulvár

Szabadlábra helyezték a fajtalankodással vádolt nevelőszülőt

Szabadlábra helyezték a fajtalankodással vádolt nevelőszülőt

2010. február 9., kedd
Szabadlábra helyezték a fajtalankodással vádolt nevelőszülőt

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és elrendelte a vádlott azonnali szabadlábra helyezését kedden a Szegedi Ítélőtábla abban az ügyben, melyben nyolc-tízéves kislányokkal való fajtalankodással vádoltak egy dévaványai férfit, a gyerekek nevelőszülőjét.

A

Hegedűs István

vezette tanács úgy látta, az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság tizenkét év fegyházbüntetést kiszabó ítélete oly mértékben megalapozatlan, hogy alkalmatlan az érdemi felülvizsgálatra. A táblabíróság rendelkezett arról, hogy a megismételt eljárásban a Békés Megyei Bíróság egy másik tanácsának kell eljárnia. A most ötvenhárom éves férfi és felesége hivatásos nevelőszülőként hét gyermeket - köztük a 2003 decemberétől az akkor tíz-, kilenc- és nyolcesztendős kislányokat - nevelt dévaványai házában. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi négy éven át fajtalankodott a lányokkal. A vádlott a vád tárgyává tett bűncselekmények elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta, s a táblabíróság előtt is kijelentette, nem érzi magát bűnösnek. Hegedűs István a hatályon kívül helyező végzés indoklása során hangsúlyozta, a büntetlen előéletű férfi ellen folyó, a sértettek szavahihetőségére kihegyezett, nagy tárgyi súlyú ügyben a bíróságnak minden bizonyítékot meg kell vizsgálnia, és az eset részleteit föl kell derítenie. Az első fokon eljáró bíróság ezzel szemben nem hallgatta meg az eset idején a vádlottal és a sértettekkel együtt lakó nevelt gyerekeket, s nem kérdezte ki a lányok tanárait sem. A táblabíróság a tanúmeghallgatások mellett a szakértők ismételt kikérdezését és szembesítéseket is elrendelt. Az ítélőtábla a végzés kihirdetésekor a vádlott azonnali szabadlábra helyezéséről döntött, megszüntetve ezzel a férfi több mint másfél éve tartó előzetes letartoztatását. A döntés indoklásakor Hegedűs István kifejtette, a férfi esetében - akivel szemben lakhely elhagyási tilalmat rendelt el a táblabíróság - nem áll fenn sem a szökés, sem az eljárás meghiúsításának veszélye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.