Gasztro

Receptbajnok-verseny: múltidéző farsangi ételeink

Receptbajnok-verseny: múltidéző farsangi ételeink

2010. február 20., szombat
Receptbajnok-verseny: múltidéző farsangi ételeink

Déli Szó Receptbajnok-verseny második forduló

Kiadónk, a Leonardo Kft. gondozásában megjelenő Déli Szó magazin a múlt hónapban Receptbajnokságot hirdetett „Főzzön a legjobb” címen. Receptversenyünk februári témáját a nagy vigasságokról, evés-ivásokról ismeretes farsang adta. Nincsen farsang fánk nélkül, s jól tudják ezt Játékosaink is, akik 21 féle fánkrecepttel ajándékozták meg szerkesztőségünket. Volt közte kolbászhabos, mandulás, sonkával töltött, túró- és csörögefánk, vagy például a cseh talkedli és a reformmódra készítendő tönkölyfánk gyümölcspéppel. Természetesen – ahogy kértük azt Olvasóinktól - a hagyományos, régi magyar konyha ízvilágára emlékeztető receptek is előkerültek, mint például a görhe, a szíve-nyelve és a cibere leves, a kaszinótojás, a különféle variációkban elkészíthető kocsonyák, csülkök és a szezonális „malacságok” is. A beküldött számtalan, ötletes megoldás közül az alábbi farsangi ételek megálmodói nyerték el a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet.

Előétel kategória

Tükörtojás gombaágyonBeküldő: Balogh Mihályné (Szentes)Hozzávalók: - 8 tojás - 0,5 kg gomba (bármilyen fajtából kiváló) - 3 dl 20 %-os tejföl - 1 nagy csokor zöldpetrezselyem - 1 fej vöröshagyma - 4 evőkanál olaj - 3 dl tej - 3 ek. Liszt - 1 kk. ételízesítő - ízlés szerint: só és bors Elkészítés:A gombát alaposan megtisztítjuk és nagyon apróra összedaraboljuk. A hagymát szintén nagyon apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A dinsztelt hagymához hozzáadjuk a gombát, az ételízesítőt, szükség szerint kevés sót. (Vigyázzunk mert a gombát nagyon könnyű elsózni.) Ha elfőtte levét a gomba, hozzáadjuk az addig simára kevert tejföl, liszt és tej keverékét. Borsozzuk, majd belerakjuk az apróra vágott petrezselyemzöld felét, és kb. 6-7 perc alatt sűrűre főzzük. Egy kisméretű tepsibe öntjük a főtt gombás keverékünket, majd ráütjük a 8 tojást óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon. (Helyükre kanál segítségével igazíthatjuk.) Ezután forró sütőben addig sütjük, amíg a fehérjék megkocsonyásodnak, de a sárgájuk lágy marad. A sütőből kivéve meghintjük a maradék petrezselyemzölddel. A tojások közepébe kevés pirosaranyat is nyomhatunk. Ecetes burgonyasalátával, zöldségekkel, csemegeuborkával, vagy savanyú káposztával is tálalhatjuk.

Leves kategória

Farsangi kacsalevesBeküldő: Pappné Szép Eszter (Pécs)Hozzávalók: - 50 dkg kacsaszárny - 20 dkg kacsazúza - 1 fej karalábé - 2 szál sárgarépa - 15 dkg csiperkegomba - 1 csokor petrezselyem - 2 ek. kacsazsír - 1 ek. liszt - 1 kk. tárkony - fél citrom leve - 2 dl tejföl - 1 tk. ételízesítő - babérlevél - ízlés szerint: só, bors Elkészítés:A kacsaszárnyat és a zúzát megtisztítjuk, a szárnyakat kettévágjuk, majd a zúzákat is elfelezzük. Fazékba rakjuk, jócskán felöntjük vízzel, majd nagy lángon fölforraljuk. A közben keletkező habot és zsírt leszedjük. Beleszórjuk az ételízesítőt, sózzuk, borsozzuk, és babérlevéllel ízesítjük. Lefedve, kis lángon majdnem puhára főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket,a répát és karalábét kockákra, a gombát kis cikkekre, a petrezselymet apróra vágjuk. A kacsazsírt lábasban megforrósítjuk, majd a zöldségeket kissé megfuttatjuk benne. Petrezselyemmel megszórjuk, átkeverjük, majd egy evőkanál liszttel hintjük meg. Körülbelül fél percig együtt pirítjuk, majd a húst levével együtt ráöntjük. Kevergetve felforraljuk, majd a tárkonnyal ízesítve készre főzzük. Tálalás előtt citromlével és tejföllel ízesíthetjük.

Főétel kategória

Farsangi batyu, ahogy Fecó bácsi szeretiBeküldő: Zoppé Ferenc, ÓföldeákHozzávalók: - 80 dkg sertéscomb - 40 dkg sütni való kolbász - 3 tojás - 3 kisebb ecetes uborka - 25 dkg zsír - 20 dkg rizs, - 50 dkg burgonya - ízlés szerint: só Elkészítés:A kolbászt kevés zsíron félig megsütjük, ha kissé kihűlt, bőrét eltávolítjuk, éles késsel rézsútosan vékony szeletekre vágjuk. Közben a tojásokat keményre főzzük, az uborkát kockákra vágjuk. A húsból 8-10 egyforma szeletet vágunk, minél nagyobb felületűre kiklopfoljuk, megsózzuk. A kiterített húsok közepére először arányosan elosztjuk a kolbászszeleteket, erre kockára vágott tojást és uborkát helyezünk, úgy, hogy mindegyikre egyformán jusson. Ezután a hússzelet négy sarkát fogvájóval megtűzzük, és lapátkanállal forró, bő zsírba csúsztatjuk, erős tűzön jól átsütjük. A rizst puhára pároljuk, a burgonyát hasábra vágjuk és pirosra sütjük a zsírban. A tál közepére hosszában a rizsből talapzatot készítünk, erre rakjuk a húsokat, a burgonyát pedig a tál két oldalán halmozzuk fel ízlésesen. A húsokra végül kevés pecsenyelét locsolunk.

Egytálétel kategória

PuliszkaBeküldő: Nagyistók Imréné (Szeged)Hozzávalók: - 10 dkg kukorica dara - 10 dkg kukorica liszt - só Elkészítés:Forrásban lévő sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vajd darabkákat morzsolunk rá, és azonnal tálaljuk. A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, sajttal, édesen lekvárral, húsok, sült kolbász mellé köretként, vagy önálló ételként is.

Desszert kategória

Töltött részeges fánkBeküldő: Kosztelnik Lászlóné (Nagykanizsa)Hozzávalók: - 30 dkg liszt - 5 dkg vaj - 4 dl fehérbor - 1 kiskanál őrölt fahéj - csipetnyi só - reszelt citromhéj - reszelt szerecsendió - 1 ek. Cseresznyepálinka - 3 dkg élesztő - 3 tojás - 20 dkg cseresznyebefőtt - sütéshez: olaj - díszítéshez: porcukor Elkészítés:A bort felmelegítjük, felolvasztjuk benne a vajat. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Beletesszük a tojásokat, a sót, a citromhéjat, fahéjat szerecsendiót és pálinkát, végül a 2 evőkanálnyi meleg vízben feloldott élesztőt is a tésztába gyúrjuk. Egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk. A megkelt tésztából közepes méretű fánkokat formázunk, és mindegyikbe 2-2 szem cseresznyét dugunk. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.