Közélet

Pécs az Európai Parlamentben

Pécs az Európai Parlamentben

2010. február 26., péntek
Pécs az Európai Parlamentben

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz) a házigazdája az Európai Parlamentben a héten megtekinthető "Kaleidoszkóp - Pécs 2010" című képzőművészeti kiállításnak. A tárlatot Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg, melyen Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Deutsch Tamás néppárti politikus mondott beszédet.

"Mentsük meg a kultúránkat" - "Kaleidoszkóp - Pécs 2010" képzőművészeti kiállításon a mecseki város szellemisége, élő, nyüzsgő mindennapjai, kulturális forgataga az, amely valójában képes kifejezni, miért is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben. Pécs olyan város, amely összeköti az embereket, összeköti a kultúrákat, s ezáltal valódi, a hagyományokon alapuló új értékeket teremt. Ezt igyekszik bemutatni, kézzelfoghatóvá tenni a 2010-es programokon keresztül és a "Kaleidoszkóp - Pécs 2010" kiállítással is.

Jerzy Buzek

megnyitó beszédében kiemelte: "Örömmel tölt el, hogy a tizenkét pécsi kortárs művész alkotását megtekinthetjük. Ezek a festmények és szobrok egy kis ízelítőt adnak a városban az év során megrendezésre kerülő 30 művészeti fesztiválról, számtalan koncertről, tánc és színházi előadásokról. Ez a programsorozat azért nagy jelentőségű, mert, a kelet-közép-európai művészetet és a kultúrát éveken át nem lehetett bemutatni, a saját országunkban a cenzúra, külföldön pedig a vasfüggöny miatt".

Páva Zsolt

elmondta: "Pécs sokszínű, izgalmas város. Úgy hiszem, emiatt érdemelte ki az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ezt a sokszínűséget igyekszünk bemutatni, kézzelfoghatóvá tenni a 2010-es programokon keresztül."

Deutsch Tamás

szerint Európa jövője, gyarapodása, és sokat emlegetett versenyképessége a foglalkoztatás javulása, a gazdaság növekedése, a klímaváltozás problémái, a zöld gazdaság megteremtése, az innováció, a kutatás-fejlesztés megerősítése, a szélessávú internet-hozzáférés további terjesztése előtt, de mindenképpen ezekkel egy sorban Európa példátlanul gazdag, kiapadhatatlan és folyamatosan gyarapodó kulturális energiáinak hasznosításán múlik. A tárlat tizenkét meghatározó pécsi kortárs alkotó -

Benedek Barna, Ernszt András, Ficzek Ferenc, Gyenis Tibor, Lantos Ferenc, Leitner Barna, Lengyel Péter, Makra Zoltán, Miklya Gábor, Pinczehelyi Sándor, Somody Péter

és

Varga Rita

- műveiből válogat. Forrás:

http://deutsch.fidesz-eu.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.