Egyház

Országos gyűjtés Haitinak a katolikus templomokban + VIDEÓ

Országos gyűjtés Haitinak a katolikus templomokban + VIDEÓ

2010. február 3., szerda
Országos gyűjtés Haitinak a katolikus templomokban + VIDEÓ

A Haitit sújtó természeti katasztrófát követően világszerte összefognak az egyházak és karitatív szervezetek, hogy segítséget nyújtsanak a földrengés áldozatainak - írja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleménye.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábban százezer dollár gyorssegélyt utalt át a szigetország megsegítésére. A Katolikus Karitász bankszámlát nyitott, hogy összegyűjtse a bajbajutottaknak szánt adományokat. Az adománygyűjtő számlán eddig több mint 2 millió forint gyűlt össze. (Számlaszám: 12011148-00124534-00900004)

A püspökök testülete február 7-re országos gyűjtést hirdet hazánk templomaiban, amellyel szintén a katasztrófa sújtotta országnak kíván segítséget nyújtani.

A püspöki konferencia kéri a hívek nagylelkű adományait az országos gyűjtés alkalmával, hogy minél több embert tudjon támogatni élete újrakezdésében.

Kurian Mathew Vayalunkal

pápai káplán, tanácsos, aki korábban a magyarországi nunciatúrán szolgált titkárként jelenleg a Dominikai Köztársaság apostoli nunciatúráján tartózkodik, hogy onnan segítse a nemzetközi segélyek helyszínre juttatását. Néhány nappal megérkezését követően beszámolt tapasztalatairól az MKPK Sajtószolgálatának. A január 12-én bekövetkezett súlyos földrengésben elhunyt

Joseph Serge Miot

, Port-au-Prince érseke is, aki a haiti katolikus közösség egyik legnépszerűbb személyisége volt. Holttestét az érseki palota romjai közt találták meg több nappal a katasztrófa után. Az általános helynök és több eltűnt pap holtteste még nem került elő a romok alól. A haiti egyház számos papját, szeminaristáját, szerzetesét elvesztette. A főváros területén összedőlt a templomok, a szemináriumok, az iskolák és a plébániák nagy része. Miot érsek temetésén több ezer ember vett részt január 23-án, köztük

René Préval

, Haiti elnöke. A temetési szertartást a teljesen megsemmisült székesegyház előtt végezték el, amelynek most csupán homlokzata emlékeztet egykori szépségére. A haiti kormány által január végén kiadott közlemény szerint a halottak száma több mint 112 ezer. Közel kétszázezer sebesültet tartanak nyilván, mintegy 55 000 családot érintett a katasztrófa és 500 táborban eddig több mint 610 ezer személyt helyeztek el. A kormány ingyen szállítja el az embereket a romokban álló városból az egyenként tízezer férőhelyes táborokba. A főváros újjáépítése gyakorlatilag lehetetlen, így a kormány tervei szerint az egész várost áttelepítik egy másik helyre. A főváros egyes részeiben eközben megindulni látszik az élet: néhány bolt és bank újra megnyitott, de az árak már négyszeresére nőttek. Számos katolikus civilszervezet támogatja az újjáépítést, ilyen a Nemzetközi Karitász, amely több tízmillió dollárral finanszírozza a különböző kezdeményezéseket. A katolikus egyház továbbra is folytatja munkáját a népesség elsődleges szükségleteinek megteremtése érdekében – hangsúlyozta

Silvano Tomasi

érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője felszólalásában az ENSZ Emberi Jogok Tanácsának ülésén.

A gyűjtéshez kapcsolódó VIDEÓ megtekinthető ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.