Bulvár

Névforduló: ma született a farmer névadója

Névforduló: ma született a farmer névadója

2010. február 26., péntek
Névforduló: ma született a farmer névadója

A SZEGEDma.hu újabb rovattal jelentkezik: neves emberek, jeles események évfordulóit szemlézzük, nagy emberek híres tetteiről emlékezünk meg. (N)évfordulós naptárunk segítségével kedves Olvasóink mindig tájékozottak lehetnek a „napi történelemből”.

1802-ben ezen a napon született Victor-Marie Hugo (Besançon, 1802. február 26. – Párizs, 1885. május 22.) francia költő, regény- és drámaíró, politikus és akadémikus.

Gyermekkorát Párizsban töltötte. A család gyakran tartózkodott Nápolyban és Spanyolországban a katonatiszt apa gyakori áthelyezése miatt. Korán jelentkezett írói elhivatottsága, óriási ambíciók feszítették így tizenöt évesen részt vett a Francia Akadémia által kiírt versíró pályázaton. Az akadémikusok azt hitték, hogy gúnyt akart űzni velük s ezért adta meg ezt az életkort, emiatt csak dicséretben részesítették. Első verseskötete 1821-ben jelent meg Ódák címmel, 1825-ben megkapta a Francia Becsületrend lovagi fokozatát. Minden műfajt kipróbált és valamennyiben sikert aratott. Az 1848-as francia forradalom idején a királyságot támogatta a francia főrend tagjaként. 1852-ben hivatalosan is kiutasították Franciaországból „állambiztonsági okokra” hivatkozva. Az emigrációban legfontosabb feladatának tekintette, hogy harcoljon a hatalmat birtokló

III. Napóleon

ellen. A francia-porosz háború (1870) után megbukott a második császárság és megalakult a harmadik köztársaság. Hugo végre hazatérhetett tizenkilenc évi emigráció után. 1885. május 22-én halt meg. A legenda szerint halála előtt ezt mondta: „A nappal és az éj viaskodik egymással...” Végakarata szerint a szegények halottaskocsiján vitték a temetésre.

Hugo

kilenc regényt írt, az elsőt 16, az utolsót 72 évesen. A romantikus regény végigkísérte életét. Az író mindig megtalálta olvasóközönségét és soha nem követte a divat szeszélyeit. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy még életében klasszikussá vált.

1848. február 26-án jelent meg a Kommunista Kiáltvány. A Kommunista Párt kiáltványa, vagy röviden Kommunista kiáltvány Karl Marx és Friedrich Engels közös műve. A kiáltvány szerint a társadalom proletariátusra és burzsoáziára oszlik, a két nagy osztály között pedig feloldhatatlan az ellentét, és ez az osztálynélküli társadalomhoz elvezető forradalom kirobbantója lesz. Magyarországon először 1896-ban, majd 1919-ben (a Tanácsköztársaság idején) jelent meg a Kommunisták Kiáltványa címen. 1948-ban két kis részben a Marxizmus–Leninizmus Könyvtára sorozatban jelent meg. 1829-ben ezen a napon született Levi (Loeb) Strauss amerikai iparos, a farmernadrág névadója (Buttenheim – Bajorország, 1829. február 26. – San Francisco 1902. szeptember 26.)Strauss forradalmasította a ruhaipart elnyűhetetlen találmányával a farmerrel. Loeb tizenhatéves korában, 1845-ben veszítette el édesapját, majd anyjával és két nővérével nekivágtak a nagy utazásnak, és kivándoroltak Amerikába, New Yorkba. Amikor a kaliforniai aranyláz híre megérkezett a keleti partra, New Yorkba, Levi elhatározta, hogy megint szerencsét próbál, és elindult San Franciscóba. Azonban nem aranyat akart ásni – ahogyan sokan mások tették –, hanem meg kívánta szervezni a temérdek munkás ellátását, akik naponta érkeztek a nyugati parti nagyvárosba. Levi cége 1855 óta gyártott derékig érő overallokat sátrak és ponyvák maradékanyagából. 1872-ben társával azzal az ötlettel rukkoltak elő, hogy használjanak fémszegecseket, ezzel is meghosszabbítva az overallok élettartamát. A következő évben már gyártják is a szegecselt farmerokat. 1890-ben napvilágot látott az 501-es, majd a szabadalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.