Kanyó Dénes: „Még az Eb előtt lerendezem a 200 méteres uszonyos úszás világcsúcsát”

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub világ- és Európa-bajnok elnöke, Kanyó Dénes begyűjtötte a legfényesebb trófeákat, de világcsúcstartó még nem volt. Az idén rekorddöntésre készül, elszántsága versenyzőit, edzőtársait is motiválja.
Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy Kanyó Dénes, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub elnöke, vezetőedzője, valamint világ- és Európa-bajnok versenyzője 27 évet vízben töltött. Hogy mi motiválja még mindig? Egyszerű a válasza: a víz szeretete.
„Egy jól sikerült edzés után még mindig extázist érzek. Azt sem tagadom, hogy szeretek a csúcson lenni, de az odavezető utat is imádom, élvezem az edzéseket” – áradozik munkájáról a langyos vizet ki nem álló búvárúszó.
Hallatlan, micsoda energia rejlik még mindig a 33 éves sportolóban, csak ámul az ember, amikor kijelenti: ő már bizony az idén világrekordot úszik. „Még az Európa-bajnokság előtt lerendezem a 200 méteres uszonyos úszás világcsúcsát. Olyan versenyt keresek, ahol nincs nagy ellenfél, és rekordot lehet dönteni” – jegyzi meg nemes egyszerűséggel. Kérdően nézek a sportolóra, bevallom, nem értem az összefüggést. Aztán, amikor rávilágít a fizika törvényeire, már kapiskálom, hogy ellenféllel a „nyakán” nehezebb, fárasztóbb és keményebb úszni. Mint mondja, az uszonyos és búvárúszóknál világversenyen rekordot dönteni nem trendi. A világbajnok versenyző motivációs tényezői ezzel nem érnek véget, hiszen csípőből előránt egy újabb mondatot: „A kazanyi Európa-bajnokságon megnyerem a 200 és a 400 méteres uszonyos úszást is.”
Kanyó Dénes edzésmunkájával és önbizalmával példát mutat versenyzőinek, edzőpartnereinek. Többek között ez a titka, hogy 2007 óta a válogatott nagy részét szegedi uszonyos és búvárúszó alkotja. A mallorcai junior világbajnokságra már biztos utazó a 16 éves Szabó Lujza és Dimák Dávid, valamint a 13 éves Kosara Géza is jó eséllyel pályázik a válogatottságra. Az oroszországi felnőtt kontinensviadalon az elnökön kívül Debreczeni Hajnalka, Dudás Zita, Joszt Ádám biztos induló, de esélye van a csapatba kerülésre Dimák Dávidnak is. Egyfelől öröm, hogy ennyi kiváló sportolója van a nagy tömegbázissal rendelkező egyesületnek, másfelől gond is, hiszen a szövetség a válogatott versenyzők utazási költségének csak a felét állja. Ezért a szakosztálynak a versenyzők vb- és Eb-indulása másfél millió forintba kerül. „Megjósolom: a 200 méteres uszonyos gyorsúszás Hajni és Zita között dől el. És azt szeretném, ha a 4×100 méteres férfiváltóban három szegedi lenne” – tolmácsolja óhaját az energiával teli tréner, aki mint mondja: a legendás szegedi mesteredző, Gyémánt Imre nyomdokain halad. Nem felejti el megjegyezni: de úgy, mint Imre bácsi, minden évben változtatunk a felkészülési terven.
„Mindig azt mondta: csak a munkában higgyünk. Így teszünk, Imre bácsi.”

Előző sztori

Szerkesztőségünkbe látogatott Borókai Gábor + HANG

Következő sztori

Kosárlabda: pont úgy, mint Egerben