//

Házasság Hete: nemcsak egy papír az örök hűség

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Istennel, hűséggel, reménnyel a közös úton

no images were found

A házasság kérdésének örök aktualitása van, még akkor is, ha az esküvők száma 2009-ben Szegeden is csökkent. Javában zajlik a második éve megrendezett Házasság Hete, mely világszerte keresztény kezdeményezésre a február második vasárnapján tartandó Házasság Világnapja előtti hétre esik február 6-tól 13-ig, és a házasság értékeinek felmutatását célozza. Az ingyenes alkalmakra házasokat és nem házasokat egyaránt várnak.

A családtervezésről, a párkapcsolatok Szentírás szerinti megéléséről szóló előadások mellett filmvetítések, művészeti est, gyermekrajz-kiállítás, a krízist taglaló interaktív műhely és jégtáncbemutató is szerepel a Házasság Világnapját megelőző hét programjában.
„Nem a tanításra, hanem a tanúságtételre helyeződik most a fő hangsúly: olyan hiteles párok szólalnak meg, akik vonzó módon tudják felmutatni a házasságban és a családban megtapasztalt értékeket. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a személyiség kiteljesedésének legjobb formája a házasság. Nem azért, mert könnyű vagy kényelmes, hanem mert az ember fejlődését leginkább ez szolgálhatja” – mondja Keszeli Ilona, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodájának munkatársa.
Szegeden a tavalyi hagyománynak megfelelően ökumenikus istentisztelettel és fáklyás felvonulással vette kezdetét a rendezvénysorozat. „Azt a szeretet, amit papként próbálok közvetíteni az emberek felé, a családban szűk körben is igyekszem megvalósítani” – vallotta Szaplonczay Miklós görög katolikus lelkész a hetet megnyitó ökumenikus istentiszteleten. „Hűséges az Isten” – a Szentírásban több helyen is előforduló igével Mádi György, kiskundorozsmai római katolikus plébános a házastársi hűséget helyezte a középpontba tanúságtételében. Mint fogalmazott, Isten hűsége arra ösztönöz, hogy megtartsuk és megújítsuk házastársunk iránti elköteleződésünket.
A rendezvény több alkalma a fiatalokat is szeretné megszólítani. A fáklyás felvonulás végállomásánál, Szent István és Boldog Gizella Széchenyi téri szobránál gyerekek és középiskolások vallottak arról, mit jelent nekik a házasság – a legfiatalabb megszólaló egy tízéves református kislány volt. Az egyik rövid monológban ezt hallhattuk: „a házasság két ember közti legfőbb bizalmi állapot, amikor ketten együtt telve reményekkel és Isten szeretetével elindulnak egy úton.”
A hét részletes programja a http://www.hazassaghete.hu weboldalon olvasható.

Erkölcsnemesítő olvasmányok és apa tanmeséje

no images were found

A Házasság Hetéhez kapcsolódóan megnyílt a Házasság, család, gyermeknevelés – a régi könyvek tükrében című, február 22-ig látható kiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetőjének összeállításában. A válogatást alapvetően a házasságról, házasságkötésről, házasságjogról – a különböző egyházak házasságról szóló jogi kódexei is megtalálhatók – szóló könyvek alkotják. 18. századi francia, német és magyar munkákban a leányok életre, házasságra, asszonylétre való neveléséről írnak az anya vagy nagynéni szerepbe bújt szerzők, akik alázatosságra, türelemre intik a megszólított hölgyeket. Arról értekeznek, hogy lesz valaki sikeres, azaz jó feleség: jó gazdasszony, jó nevelő és – adott esetben – jó betegápoló. 19. századi irodalmi újságokból – mint például a Pesti Divatlap, vagy a Honderű – megtudhatjuk, milyen divat szerint öltözött egy polgári család. Természetesen nem maradhatott ki a tárlókból Somogyi Károly Családi Lapok című, a családok számára írt egyházi műveltségű folyóirata sem. „Az volt a cél, hogy aki a családban tudott olvasni, az ezeket az erkölcsnemesítő olvasmányokat terjessze családtagjai körében. Mindegyik írásnak volt egy eszmei mondanivalója, nevelési célja, mégsem túl didaktikus a megfogalmazásuk” – mutatta be a tárlatot Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. Arany János „Családi kör” című versének címét hamar folyóiratok, olvasmánysorozatok kölcsönözték maguknak. Kirí a válogatásból egy háromfüzetes német nyelvű írás kézzel színezett, rézmetszetű illusztrációkkal: ez az 1802-ből származó tanmesegyűjtemény apák számára készült. „Ez is egy üzenet a múltból, hogy az apának még volt ideje esténként olvasni a gyerekeknek” – jegyzi meg a főkönyvtáros.
Egy szintén metszetekkel ellátott, leányoknak szóló olvasmányban, mely „A csudaszép bábu viszontagságai” címet viseli, a kislányok olyan élethelyzeteket játszanak végig egy babával, melyek rájuk is majd feleségként és anyaként várnak. Ne gondoljuk azonban, hogy mindig csak a nőket próbálták szabályozni a „szakírók”: a legelső tárlóban például egy 1566-ból származó spanyol szerző által írt könyv vastagabb része a férfiúi kötelességeket tárgyalja, a hölgyekre vonatkozó passzusokban pedig orvosi tanácsokat is találunk.

Hallgassa meg Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros rövid ismertetőjét a tárlatról!

no images were found

Előző sztori

Dux László: Nehéz tisztán látni, míg másnál a kassza kulcsa

Következő sztori

Férfi kézilabda BL: kötelező a Szegednek nyerni