Egészség

Fiatal szegedi kutató kapta a La Roche-Posay Alapítvány publikációs díját

Fiatal szegedi kutató kapta a La Roche-Posay Alapítvány publikációs díját

2010. február 8., hétfő
Fiatal szegedi kutató kapta a La Roche-Posay Alapítvány publikációs díját

A pikkelysömör kialakulásával kapcsolatos kutatásaiért elnyerte a francia La Roche-Posay Alapítvány publikációs díját Belső Nóra, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikájának orvosa.

A lakosság mintegy két százalékát érintő krónikus bőrbetegség több okra vezethető vissza: kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők, az immunrendszer eltérései, de a tünetek - a test bármely területén megjelenő száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrkiütések - súlyosbodhatnak stressz vagy éppen alkoholfogyasztás hatására is. Mivel a pikkelysömör kialakulásában több tényező játszik szerepet, gyógyítása is nehéz. A betegek jellemzően a tüneteket enyhítő gyógyszeres vagy helyi kezelést, illetve fényterápiát kapnak, a szegedi bőrklinikán mindezek mellett alkalmazzák a legújabb biológiai terápiákat is.

Belső Nóra

egy a sejtciklus szabályozásában részt vevő molekula kifejeződését vizsgálta gén- és fehérjeszinten pikkelysömörös és egészséges emberek bőrében. A fiatal kutató munkatársaival megállapította, hogy a vizsgált fehérje nagyobb mennyiségben van jelen a beteg bőrben, így valószínűsíthető, hogy szerepet játszik a pikkelysömör kialakulásához vezető kóros folyamatokban. A vizsgálatok eredményeiből megszületett a doktorandusz PhD-dolgozata, amelyből egy neves szaklapban publikált cikk is készült. Az írást pedig az alapítvány neves bőrgyógyászprofesszorokból álló zsűrije a több országból beérkezett 24 pályamű közül a legjobbnak találta. A betegellátás mellett a klinikán folyó nemzetközi szintű kutatásokban jelenleg is részt vevő orvos elárulta, hogy az elismeréssel járó négyezer eurós díjat egyelőre félreteszi, néhány év múlva pedig lakásvásárláshoz szeretné fölhasználni. Az eredmény felhasználásával később a pikkelysömör kezelését hatékonyabbá tevő gyógyszerkutatások kezdődhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.