Közélet

Fegyházbüntetést kért az ügyész Zuschlagra

Fegyházbüntetést kért az ügyész Zuschlagra

2010. február 9., kedd
Fegyházbüntetést kért az ügyész Zuschlagra

Vádbeszéddel folytatódott több mint 90 napi tárgyalás után a Zuschlag-per a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A Népszabadság Online arról számolt be, hogy az ügyész 5 és 20 év közötti fegyháznak a felső harmadába eső büntetési tétel kiszabását kérte kedden Zuschlag Jánosra.

A vád a közel másfél éve zajló perben lényegében nem változott.

Németh Zsolt

pervezető ügyész továbbra is fenntartotta, hogy

Zuschlag János

az 1990-es évek második felétől tudatosan egy civil szervezetekből álló hálózatot alakított ki. Ezeknek élére az általa megbízhatónak tartott és vele együttműködő személyeket nevezett ki, akik tisztában voltak azzal, hogy feladatuk a pályázatokon való részvétel. A vád szerint összesen 9 fiktív civil szervezet 72 nyertes pályázaton keresztül jutott állami forrásokhoz, melyekből többek között a szocialista párt ifjúsági szervezetét, Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) mozgalmát. Nem állja meg a helyét az ügyészség szerint az, amit korábban Zuschlag vallott, mely szerint egyedül követte el a cselekményeket. A Zuschlag-perben több politikus, köztük

Ujhelyi István

neve is felmerült korábban.

A SZEGEDma.hu is beszámolt róla

, hogy a többmilliós pályázati pénzek sikkasztása miatt elhíresült Zuschlag-ügyben a negyedrendű vádlott,

Őri András

terhelő vallomást tett Ujhelyi Istvánra. Az MSZP alelnökét tanúként hallgatták meg az ügyben. Akkor portálunknak tett nyilatkozatában úgy zárta rövidre az ügyet a megvádolt politikus, hogy őt már az ügyészség tisztázta, nem érintett. Később azonban a tizedrendű vádlott vallomásában került elő ismét Ujhelyi neve.

Szente Zsolt

, a büntetőügybe keveredett jogász

Arató Gergely

oktatási államtitkárról,

Kiss Péter

kancelláriaminiszterről és Ujhelyi István MSZP-alelnökről is azt állította: tudtak az ügyletekről, sőt, a vádlotti vallomásában azt is elmondta: tudomása szerint volt olyan alapítvány, amely egyenesen Aratóhoz volt bejelentve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.