Sport

Djukics: tanulni kellene a vízilabdásoktól

Djukics: tanulni kellene a vízilabdásoktól

2010. február 2., kedd
Djukics: tanulni kellene a vízilabdásoktól
A Pick Szeged vezetőedzője, Dragan Djukics szerint a magyar és a szerb kézilabdás szakvezetésnek tanulni kellene a vízilabdásoktól. Mindkét válogatott leszerepelt az ausztriai férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A vezetőedző úgy gondolja, ez nem véletlen. A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata egy hónap után, hétfőn edzett teljes kerettel. A kézilabdások a magyar, a szerb, a montenegrói, és a szlovén válogatottban szerepeltek. A vezetőedző, Dragan Djukics az angol válogatottat készítette fel a következő megmérettetésekre. A csapathoz legkésőbb Luka Zvizej (második képünkön)csatlakozott, aki a szlovén válogatottal bejutott az ausztriai Európa-bajnokság középdöntőjébe. „Luka nagyon jól játszott az Európa-bajnokságon, nem véletlenül lett a második a góllövőlistán. Jót tett az önbizalmának, remélem a Pick Szegedben még nagyobb motivációval játszik” – dicsérte a balszélsőt Dragan Djukics, aki elemezte játékosai szereplését a kontinensviadalon. Elsősorban azt nem értette, hogy miért kapott kevés lehetőséget a beállós, Zubai Szabolcs? „Szabolcs nagyon motiváltan ment a válogatottba, jó erőben volt, hiszen két hónapig hatvan perces meccseket játszott, támadásban és védekezésben is a pályán volt. Nagy harcos, szerintem jót tett volna mindenkinek, ha többet játszatják” – fejtette ki véleményét a vezetőedző, aki azt remélte, hogy Nenadics és Andjelkovics a szerb válogatottban összesen nemcsak 22 percet kap a három találkozón. „Minek hívták be őket, ha nem számítanak rájuk?” – tette fel a kérdést. Djukics szerint mindkét szerb játékosa felkészült volt, segíthettek volna Szerbia jobb szereplésében.
zvizej
Katzirz Dávid a csehek ellen húsz percig jól játszott, azután nem kapott lehetőséget. Nem értem, miért ültették a kispadon?” – tárta szét a karját a vezetőedző. Majd így folytatta: „Az átlövő jó formában volt, bár a felkészülés során kisebb vádlisérüléssel bajlódott. Krivokapics külön eset. Neki sajátos játéka van, de aki behívja a válogatottba, tudnia kell, hogy más stílusú játékos, mint Nagy László. Más taktikát kell rá szervezni, mint a Barcelona kézilabdására. A franciák ellen ültek a lövései, a csehek ellen ő sem tudott segíteni a magyar csapaton” – elemezte röviden játékosait Dragan Djukics. Meglátása szerint, az Európa-bajnokság nem szolgált újdonsággal, a négy elődöntősből három ugyanaz volt, mint a világbajnokságon. A franciák kimagaslóak, a 30 és a 45. perc között mindig eldöntötték a mérkőzéseket. „Amikor más csapatok leszálló ágban voltak, ők akkor kaptak szárnyra. Nagyon jól megtervezték az Eb-szereplésüket. A szövetségi kapitány mögött dolgozó hatalmas stábtól nagyon sokat lehet tanulni. Ugyanúgy, mint a horvátoktól, akiktől nagy eredmény a második hely, hiszen a klasszisaikat, Metlicsicset, Dzsombát, Lackovicsot fiatalok váltották fel. Mégis ott vannak az élvonalban. Meg kell nézni a magyaroknak és a szerbeknek is, hogyan dolgoznak, mi az, ami miatt ilyen eredményesek akkor is, amikor generációváltás van csapatukban?” Dragan Djukics szerint a magyar és a szerb gyenge szereplést – az első körben kiesett mindkét válogatott – nem lehet azzal elintézni, hogy ilyen a mentalitása a sportolóknak. Azt kérdezte: a két ország vízilabdásai miért a legjobbak a világon? Abban a sportágban nem magyar és a szerb játékosok játszanak? „Megkérdezte már egyik, illetve másik országban kézilabdás szakember a vízilabdásokat, hogy miért ilyen jók? Megkérte valaki az olimpiai és világbajnokokat, hogy adják át a tapasztalataikat? Azt biztosan tudom, hogy Szerbiában nem volt vízilabdás és kézilabdás találkozó. De azt is tudom, hogy évek óta nincs olyan szintű munka a két ország között, mint vízilabdában. A világ legjobb pólósai együtt edzenek, játszanak, verekednek, tapasztalatokat cserélnek válogatott és klubszinten. És ebből az jön ki, hogy maradnak a világ legjobbjai. Mikor játszott egymás ellen utoljára felkészülési mérkőzést a magyar és a szerb junior kézilabda válogatott? Nem emlékszem. Ha a magyarok és a szerbek nem tanulnak az ausztriai tornából, akkor a következő világversenyre ki sem jutnak” – fejezte ki aggodalmát a Pick Szeged vezetőedzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.