Írjon nekünk

Rúzs

Csicseriborsó, bab, lencse…

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

…fekete szemű menyecske – szól a gyermekdalocska, és dúdolgatjuk mi is a konyhában, ha éppen lencsét vagy babot készítünk. Míg korábban a paraszti háztartások fontos élelmiszerei voltak, a hüvelyesek később kimentek a divatból. Ma reneszánszukat élik – köszönhető ez annak is, hogy a táplálkozástudomány kutatásai felhívták a figyelmet a hüvelyesek élettanilag értékes tápanyagaira. A száraz hüvelyesek ilyenkor télen kerülnek leggyakrabban a heti étrendbe, hiszen a tartalmas zöldségfélék kellő mennyiségű energiát hordoznak ahhoz, hogy ellenálljunk az évszak betegségeinek, a vírusok támadásainak. És még egy előnyük van: a belőlük készített ételek nem kerülnek nagyon sokba. Eheti receptajánlónkból kiderül, mennyire sokféle étel készülhet babból, borsóból, lencséből. Van más is, mint az tradicionális bableves és a feles borsófőzelék!

Lencseleves húsgombóccal

Hozzávalók:
– 50 dkg lencse
– 2 kis fej hagyma
– 1 petrezselyemgyökér
– 3 szál sárgarépa
– 2 ek. vaj
– 1 ek. liszt
– 1 ek. liszt
– 1 tk. cukor
– 25 dkg. darált hús
– 1 tojás
– 2 ek. zsemlemorzsa
– fél tk. szárított majoránna
– szerecsendió
– negyed liter húsleves
– ízlés szerint só, őrölt bors

Elkészítés:
A lencsét bő vízben főzzük kb. 45 percig. Közben hámozzuk meg a hagymát, vagdaljuk apróra, tisztítsuk meg a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát, mossuk meg és vágjuk kockákra. Forrósítsuk meg a vajat, pároljuk meg a zöldséget, majd hintsük meg liszttel. Öntük bele a lencsét a levével együtt, sózzuk meg, majd főzzünk mindent puhára. Ízesítsük a levest borssal, cukorral, ecettel. Gyúrjuk össze a darált húst tojással, zsemlemorzsával, sóval és a fűszerekkel. Forraljunk fel negyed liter maradék húslevest (vagy negyed liter vízben egy húsleves kockát). Formáljunk kis gombócokat a húsmasszából, majd főzzük a levesben kb. 10 percig. Végül öntsük a gombócokat és a húslevest a lencselevesbe.

Chili con carne

Hozzávalók:
– 50 dkg vörösbab
– 2 tk. só
– 70 dkg sovány marhahús
– 2 fej vöröshagyma
– 2 ek. olaj
– frissen őrölt bors,
– 1 tk. chilipaprika
– 1 ek. édesnemes paprika
– 50 dkg paradicsom (konzerv)
– csipetnyi cukor

Elkészítés:
Áztassuk be a babot egy éjszakára, 1 liter vízben. Másnap tegyünk az áztatólébe 1 teáskanál sót, és főzzük benne kb. 30 percig a babot. Vágjuk nagyon apró kockákra a húst. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a húst. Tegyük bele a hagymakockákat, pároljuk meg. Adjuk a hús-és hagymakockákat a babhoz, fűszerezzük borssal, chilivel, paprikával, majd főzzük kb. 1 órát. Keverjük a paradicsomot a levével együtt és a cukorral a babba, és főzzük még 5 percig. Ha elkészült, karikázott paprikával a tetején tálaljuk.

Fehérbabfelfújt

Hozzávalók:
– 15 dkg fehér bab
– fél zöldségleveskocka
– fél tk. kakukkfű
– fél tk. őrölt kömény
– 2 szál sárgarépa
– 1 petrezselyemgyökér
– 2 szál póréhagyma
– 1 kis fej zellergumó
– 1 fej hagyma
– 2 ek. olaj
– 1,5 dl zöldségleves
– kevés zsiradék a tál kikenéséhez
– 1 kis kupa tejföl
– 1 csomó petrezselyem
– ízlés szerint: só, bors, reszelt sajt

Elkészítés:
Áztassuk a babot éjszakára bő fél liter vízbe, majd főzzük a vízben a leveskockával, a zöldfűszerekkel és a köménnyel alacsony hőfokon 60 perc alatt puhára. Közben tisztítsuk meg a zöldséget, mossuk meg, vágjuk kis darabokra. Pároljuk forró olajban üvegesre a hagymát, tegyük bele a maradék zöldséget, öntsük fel zöldséglevessel, majd főzzük alacsony hőfokon 10-15 percig. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a lecsepegtetett babot és a zöldséget, majd töltsük kizsírozott tűzálló tálba. Fűszerezzük a tejfölt sóval, borssal, reszeljük le a sajtot, keverjük a tejfölbe. Öntsük a szószt a babra. Süssük a felfújtat kb. 15 percig. Közben mossuk meg a petrezselymet, majd vagdaljuk apróra. Ha megpirult a felfújtunk, szórjuk meg a petrezselyemmel.

Chilis, fokhagymás csicseriborsó – sült húsok, halak mellé

Hozzávalók:
– 20 dkg csicseriborsó
– ¾ l zöldségleves
– 1 fej lilahagyma
– 2 fokhagymagerezd
– 1 piros chilipaprika
– 1 ek. olaj
– só

Elkészítés:
Áztassuk a csicseriborsót egy éjszakán keresztül. Másnap öntsük le a vizet, majd főzzük kb. 1 órát a levesben. Tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra, tisztítsuk meg a fokhagymát is, törjük át. Mossuk meg a chilipaprikát, magozzuk ki, és vágjuk vékony karikákra. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, süssük világosbarnára a hagymakockákat, majd tegyük bele a fokhagymát is, és süssük meg. Tegyük bele a chilipaprikát, és süssük ezt is. Szórjuk a hagymás, chilis keverékre a csicseriborsót, keverjük össze, forraljuk fel, Végül sózzuk meg az egészet ízlés szerint.

Olasz tésztasaláta babbal

Hozzávalók:
– 20 dkg csavart tészta
– 1 doboz vörösbab konzerv
– 1 piros paprika
– 1 zöld paprika
– 10 dkg csípős szalámi
– 2 fej paradicsom
– 10 dkg fekete olajbogyó
– 1 csokor petrezselyem
– 1 tk. dijoni mustár
– 2 ek. balzsamecet
– 1 fokhagymagerezd
– olívaolaj
– ízlés szerint: só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
Főzzük ki a tésztát bő, sós vízben, szűrjük le, majd öntsünk rá hideg vizet. Csepegtessük le a babot. Mossuk meg a paprikát, vágjuk csíkokra. Daraboljuk fel a szalámit is. Mossuk meg a paradicsomot, vágjuk nyolcfelé. Magozzuk ki az olajbogyót, vágjuk félbe. Mossuk meg a petrezselymet, rázzuk le róla a vizet, majd vagdaljuk apróra. Keverjük össze egy nagy tálban az összes hozzávalót. Keverjünk öntetet a mustárból és ecetből. Tisztítsuk meg a fokhagymát, törjük át, keverjük bele az öntetbe. Végül öntsük bele lassanként az olajat, keverjük, amíg a szósz krémessé nem válik. Fűszerezzük sóval, borssal. Öntsük a szószt a salátára, hagyjuk egy kicsit állni, összeérni.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál