Közélet

Az oktatás lehet a romák kitörési pontja

Az oktatás lehet a romák kitörési pontja

2010. február 10., szerda
Az oktatás lehet a romák kitörési pontja
„Az oktatás a legfontosabb a romák társadalmi felzárkóztatása terén” – mondja Károlyi Sándor, a Lungo Drom Csongrád megyei elnöke. Az apátfalvi cigány politikus is részt vett azon a háromnapos tanácskozáson, melyen a romák helyzetét értékelték a közelmúltban Lakitelken. Az ott megfogalmazott problémákról nyilatkozott portálunknak a kisebbségi tanácsnok.

A romákat ösztönözni kell arra, hogy ténylegesen változtassanak sorsukon, ami nem lehetetlen feladat

Károlyi Sándor

szerint. A Csongrád Megyei Önkormányzat kisebbségi tanácsnoka a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, hogy az oktatás a legfontosabb eszköz, ami a cigányság többségi társadalomhoz való integrálódásához szükséges. „Nem lehet azonban egyből a putriból az iskolapadba ülni” – tette hozzá Károlyi, utalva arra, hogy a romák jelentős többsége rossz körülmények között él. Az apátfalvi roma politikus bírálta a jelenlegi kormányzat cigánypolitikáját, ami szerinte jóformán nem is létezik. A korábban működő ösztöndíjrendszer újraélesztését szorgalmazza, mint elmondta ezzel az eszközzel lehet valóban ösztönözni a roma fiatalságot. A cigányság körében közel 80%-os a munkanélküliség, amit a lehető leghamarabb orvosolni kell Károlyi Sándor szerint. A jelenleg futó foglalkoztatási program hibájának azt látja, hogy csak pár hónapig és 6 órában ad munkát. Mint elmondta, a részmunkaidős munkával nem lehet jól keresni, ráadásul néhány hónap után ismét munka és megélhetés nélkül vannak az érintettek. Károlyi úgy látja, ez csak tüneti kezelés, melyet a kormányzat kommunikálhat, hogy tett valamit a romákért. „Ideje lenne, ha tényleg tennének a cigányságért, és nem csak látszatintézkedéseket hoznának” – hangsúlyozta. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) körül kialakult botrányos ügyekkel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a szervezet csak árt a romáknak, hiszen ha az OCÖ élén állók ellen eljárások folynak, akkor a társadalom általánosít, és minden romát megbélyegez. A lakitelki tanácskozáson elhangzottakból kiemelte egy felmérést, mely azt mutatja, hogy nagyon sokan előítéletesek a romákkal kapcsolatban. Egy OCÖ-s botrány pedig ezt a képet csak tovább rontja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.