Gazdaság

Az Exxon Mobil felfüggesztette a magyar gázkutatást, a Mol is kilép

Az Exxon Mobil felfüggesztette a magyar gázkutatást, a Mol is kilép

2010. február 20., szombat
Az Exxon Mobil felfüggesztette a magyar gázkutatást, a Mol is kilép

Az amerikai Exxon Mobil helyi idő szerint pénteken bejelentette: felfüggesztette a gázkutatási műveleteket Magyarország délkeleti részén, kiábrándítónak minősítve a kútfúrási teszteket.

A texasi központi olajvállalat egyben bejelentette, hogy felmondja a kanadai Falcon céggel a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést. Az Exxon Mobil 2008-ban írta alá a szerződést a Makói Árokban végzendő kutatásokról, de úgy döntött, felfüggeszti tevékenységét a csalódást keltő teszteredmények miatt - közölte

Patrick McGinn

szóvivő. A denveri központú Falcon Oil & Gas Ltd tavaly novemberben jelentette be, hogy átmenetileg felhagy a gázkutatással a Makói Árok térségében található Földeák-1 kútnál a kedvezőtlen tesztek, a gyenge gázhozamot mutató eredmények miatt. A Falcon közölte: másik partnere, a Mol Nyrt. szintén a szerződés felmondásáról döntött. A Falcon tárgyalásokat folytat több más céggel, hogy új stratégiai partnereket találjon a kutatás folytatásához. A magyarországi földgázkutatás azóta értékelődött fel a külföldi befektetők szemében, hogy az energia drágasága és a technológia fejlődése lehetővé teszi nem hagyományos, nehezen és drágábban kitermelhető lelőhelyek elérését is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.