Kultúra

Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

2010. január 20., szerda
Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

Január 23-án rendezik meg Ópusztaszeren a Vince-napi vesszővágás. A nagy múltra visszatekintő rendezvény hagyományosan az év első nagyobb rendezvénye a történeti emlékparkban.

Szent Vince vértanú a szőlészek, borászok védőszentje. Ünnepe a naptár szerint január 22-re esik, hagyományosan az ehhez legközelebb eső szombaton kerül megrendezésre az év első jeles napja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, de a középkorban jelentősebb szőlőtermesztés folyhatott a területen, hiszen az itt feltárt középkori monostor gazdasági épületei között volt az Alföld egyik legnagyobb borospincéje is. A néphagyomány szerint ezen a napon tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó (már ha van) ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.

Program:

11.30:

Gyülekező, a borrendek bemutatása – az Emlékpark főbejáratánál

12.00-15.00:

- zászlós-zenés felvonulás az Árpád-szoborhoz a borrendek vezetésével - a Szent Vince Borrend új tagjainak ünnepélyes lovaggá avatása - Vince-vessző vágás, termésjóslás a Szegedi tanyánál - hegyközségek bemutatkozása: borbemutató és –kóstoló, borkorcsolyával és élő népzenével A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Bővebb információ:

62/275-133 (103, 104, 121-es mellék) E-mail: opusztaszer@tourinform.hu; info@opusztaszer.hu Honlap:

www.opusztaszer.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.