Közélet

Új szabadkai főkonzul: előtérben a közös érdek

Új szabadkai főkonzul: előtérben a közös érdek

2010. január 25., hétfő
Új szabadkai főkonzul: előtérben a közös érdek
Szabadka január 1-jétől kinevezett új magyarországi főkonzulja, Korsós Tamás felkereste a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsot, hogy tájékozódjon az itteni társadalmi, gazdasági szereplők határon átnyúló kapcsolatairól, megismerkedjen az együttműködés új formáival.

Partnerével, a DARFT elnökével,

Kozma Józseffel

beszéltek Szeged-Szabadka testvérvárosi kapcsolatáról, hangsúlyozták Szerbia EU-s közeledésének és a magyar fél e téren nyújtandó segítségének fontosságát. A határon átnyúló fejlesztési projektek a főkonzul szerint mindkét fél számára különösen hasznosak, hozzájárulnak ahhoz, hogy eltűnjenek az országokat elválasztó határok és előtérbe kerüljön a mindkét fél javát szolgáló regionális együttműködés. A tárgyaló felek pozitív lépésként értékelték a közelmúltban elfogadott új vajdasági statútumot, amely mindenképpen tágítja az ottani magyarság mozgásterét. A főkonzul meggyőződése, alapvető érdekünk, hogy a vajdasági közösség jól érezze magát, és a magyarországi, valamint a délvidéki magyarság kiegészítse egymást. Kozma József elmondta, különös hangsúlyt helyeztek a december 19-e utáni időszakra, amikor már nem beszélhetünk általánosságban sem politikai, sem szervezeti kérdésekről. Most mindkét fél igénye a konkrét gazdasági együttműködés, a szervezeti intézmények együttes felépítése gazdasági érdekből, a kapcsolattartás fejlesztése kinek-kinek az egyéni és közösségi boldogulása. A partnerek együttműködve egymást erősítik. Szerbia EU-s integrációja és felzárkózása, a határok eltűnése legalább annyira Magyarország érdeke, mint Szerbiáé, hogy az említett régió újra együtt lélegző, együtt élő gazdasági, társadalmi alakulat legyen úgy, hogy EU-kontextusban a Magyarországon élő magyar az itteni, a Szerbiában élő pedig az ottani keretekhez alkalmazkodjon. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak majd a közös projektek, amilyen például a Constanta-Fiume vasútvonal kiépítése egy szegedi vasúti híddal. A régióban lévő gazdasági szervezeteknek, embereknek együtt kell élniük, mert az egymásra utaltság mindennél fontosabb, meghatározóbb lesz. Mostantól a fejlesztési projekteket, amennyire csak lehet, illeszteni kell az azonos szerbiai, vajdasági projektekhez, megkeresni az EU nyújtotta kereteket, forrásokat, és amihez csak lehet, támogatást nyerni. Az eddig gyűjtött EU-s tapasztalatunkat mostantól meg kell osztanunk déli szomszédunkkal, mert ott az konkrétan hasznosítható lesz. Ezek átadása a dél-alföldi szereplők részéről természetes lehetőség, amivel hiba lenne nem élni. Át kell adni szomszédunknak pályázati ismereteinket, jogi, gazdasági tudásunkat, intézményrendszereink működési fortélyait, ugyanis kölcsönös érdek, hogy mindkét országban jól és hatékonyan menjenek a dolgok, jól teljesítsen a gazdaság, és a polgárok elégedettek legyenek. Az elkövetkező időszakban éppen az említett tudástranszfer lesz a Dél-alföldi Fejlesztési Tanács egyik legfontosabb feladata együttműködve a kereskedelmi és iparkamarával, az önkormányzatok különböző alakulataival és a civil szervezetekkel.

Hallgassa meg Korsós Tamás szabadkai főkonzullal készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.