Egészség

Terápiás centrumot avattak Szegeden + HANG

Terápiás centrumot avattak Szegeden + HANG

2010. január 20., szerda
Terápiás centrumot avattak Szegeden + HANG

Új biológiai terápiás centrumot avattak szerdán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának I. számú Belgyógyászati Klinikáján; a Biosphera Biológiai Terápiás Centrum nagy előrelépés néhány speciális kórkép kezelésében - mondta el az átadót követően az a klinika vezetője az MTI-nek.

Wittmann Tibor

közölte: elsősorban három kórképcsoport betegségeit kezelik majd a centrumban, így a vastag- és vékonybél gyulladásait, a súlyos pikkelysömörös betegeket, illetve a reumatológiai gyulladásokkal küzdő pácienseket. Ezeknek a betegségeknek a kezelése több lépcsős. A centrumban alkalmazott eljárásra azok a páciensek érkeznek, akiknek állapota más kezeléssel már nem javítható. Szigorú beosztás szerint, egyszerre három beteg kap infúziós kezelést, mely két órát vesz igénybe. Ezt kényelmes masszázs-fotelekben veszik fel a páciensek, miközben lehetőségük van a betegségükkel kapcsolatos oktatófilmeket nézni, vagy tanácsot kérni az ott levő szakemberektől. A beruházás ötmillió forintba került. Az ország keleti felén egyébként rendkívül kevés hasonló centrum van. Országosan összesen mintegy tizenhét központ működik, s ebből a szegedivel együtt csak három a Dunától keletre. A sok beteg miatt komoly beosztást igényel a munka - mondta el a professzor az MTI-nek. A biológiai terápia során olyan fehérje természetű készítményt juttatnak a szervezetbe, amely a betegségekre közvetlenül hat. A tb által támogatott infúzió beadása egyszeri alkalommal átlagosan 250 ezer forintba kerül, ezért szigorú szakmai szűrést követően kapják meg a betegek. Súlyosabb problémák esetén három kezeléssel lehet „megfogni” a betegséget. Ezt követően a betegek jelentős része meggyógyul, de vannak olyanok, akiknél a fenntartó kezelést hosszú távon, nyolc hetente el kell végezni. Csak a szegedi klinika több mint száz beteget kezel, számuk a központ megnyílásával várhatóan tovább nő - tette hozzá Wittmann Tibor. A kezelésre Szegeden egy éve van lehetőség, de eddig a különböző klinikai egységekben szétszórtan végezték azt.

Hallgassa meg a Rádió Plusz Wittmann Tiborral készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.