Közélet

Morvai: radikális változásra van szükség Magyarországon

Morvai: radikális változásra van szükség Magyarországon

2010. január 24., vasárnap
Morvai: radikális változásra van szükség Magyarországon
Radikális változásra: az önrendelkezés visszaállítására, az állam szerepének átalakítására, a nemzeti egység megteremtésére és az emberi jogok érvényesítésére van szükség Magyarországon - jelentette ki Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője vasárnap Szegeden. A Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap este kampánynyitó nagygyűlést tartott a Tisza szállóban, ahol a Szeged három választókerületének képviselőjelöltjei mellett Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő, a radikális párt államfőjelöltje ismertette a Jobbik most megjelent 88 oldalas programjának főbb vonalait.

Bartha László is ott volt

A Jobbik kampánynyitó estjén megjelent a korábbi fideszes polgármester, Bartha László is, akiről korábban elterjedt, hogy kapcsolatba kerülhet a Jobbikkal. Kérdésünkre az egykori polgármester cáfolta, hogy ennek kapcsán jelent volna meg a gyűlésen, mint elmondta, kapott meghívót, s pusztán csak érdeklődésből ment el.
„A nemzeti önrendelkezésnek a jogát – amit az ENSZ is közérthetően megfogalmaz (s többek között arról is szól, hogy minden nemzet szabadon, függetlenül rendelkezik a természeti kincseivel, termőföldjeivel) – programunkban kiemelten kezeljük” – nyilatkozta Morvai Krisztina. „Az elmúlt 20 esztendőben a népet, a magyar embert sosem kérdezték meg, hogy milyen országot szeretne, a privatizációs folyamatban, a TSZ-ek felszámolásánál sem a munkásnak, sem a parasztnak nem mondták meg, mi lesz a gyárakkal, milyen tervek készültek az egykori államvagyon értékesítésével kapcsolatban.” A politikus ezután a gazdasági önrendelkezésről beszélt, a mezőgazdaságról s főként az élelmiszerek fölötti önrendelkezésről. „Minden nemzetnek joga van a saját termőföldén azt termelni, amit akar, amire szüksége van” – mondta Morvai, majd azzal folytatta, eddig az állam azt várta el az emberektől, hogy szolgáljanak neki, a Jobbik pedig majd arra törekszik, hogy megfordítsa ezt, a szerintük tévesen rögzült modellt: az államnak kell a polgárait szolgálni. Morvai szerint az igazságosság iránti igény az a közös nevező, melynek segítségével visszaállítható a nemzeti egység. Az EP-képviselő kiemelte az emberi méltósághoz való jogot is, ami véleménye szerint 2006 óta válságos állapotban van. Az embereket megfélemlítik, a tüntetéseket erővel verik szét, a sztrájkolókat elbocsátják, lényegében – érvelt Morvai – a szólás, a véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezési jogot tiporják.

Ifjúságpolitika: Zuschlag- és Ujhelyi-modell nélkül

Morvai Krisztina mondatait a három szegedi választókörzet képviselőinek rövid bemutatása követte. Az 1-es választókerületben a Hódi Károlyt váltó Zagyva Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke indul majd. Nála kiemelt szerepet kap az ifjúságpolitika, mint mondta, mögötte s az ifjúsági mozgalom, így a Jobbik mögött is egy olyan, közel 100 ezer fős fiatal nemzeti szubkultúra áll, amely állami pályázati pénzek felhasználása nélkül terjeszti a nemzeti kultúrát, nem úgy, ahogy a Zuschlag és Ujhelyi által is fémjelzett, sokszor csak nevükben létező, az állami pénzek szivattyúzására létrejött szervezetek. Tóth Péter, a Jobbik szegedi és Csongrád megyei szervezetének elnöke a 2-es választókerületben a mezőgazdaság szerepét szeretné rendezni, főleg a családi gazdálkodású struktúrákat előtérbe helyezve. Molnár Áron, a párt algyői elnöke, megyei alelnök háromgyermekes apaként és tanárként a család-, oktatáspolitikában fog majd dolgozni. Morvai Krisztinával készült interjúnkat hétfőn olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.