Közélet

Megyénk országgyűlési képviselői 2009-ben

Megyénk országgyűlési képviselői 2009-ben

2010. január 2., szombat
Megyénk országgyűlési képviselői 2009-ben

2009. január 29-e és december 15-e között 66-szor ülésezett a Magyar Köztársaság Országgyűlése. Összesen 76 új törvényt alkottak a képviselők, 97 törvénymódosítást fogadtak el, 106 országgyűlési határozatot hoztak, és 2 politikai nyilatkozatot fogalmaztak meg. A 2009-es esztendőben összességében 281 döntést hoztak. A következőkben a 13 Csongrád megyei honatya tevékenységét tekintjük át az Országgyűlés honlapján található adatok alapján, melyekből megtudhatják például, hogy ki nyújtotta be a legtöbb indítványt, vagy épp ki szólalt fel közülük a legtöbb ülésnapon.

Megyénk hét szocialista, öt fideszes és egy (korábbi) szabad demokrata országgyűlési képviselője közül Lázár János (Fidesz) (képünkön) nyújtotta be a legtöbb, összesen 22 önálló képviselői indítványt 2009-ben. A hódmezővásárhelyi polgármester másban is „rekorder” a számadatok alapján, a 13 képviselő közül az ő felszólalása volt a leghosszabb, 19 és fél perc. Felszólalások hosszában a képzeletbeli dobogó második helyén 15 és fél perccel Géczi József Alajos (MSZP) áll, őt Farkas Sándor (Fidesz) követi szintén közel negyedórás felszólalásával. Vincze László (Fidesz) volt a „legszűkszavúbb”, ő a Parlamentben egyfolytában mindössze két és fél percet beszélt. A benyújtott önálló képviselői indítványok számát tekintve Lázár János után 20 indítvánnyal Vincze László következik, majd Nógrádi Zoltán (Fidesz) 14-gyel, akit Sándor Klára (korábban SZDSZ) követ 13 önálló indítvánnyal. Bedő Tamás (MSZP) 10-et jegyez, majd a szintén szocialista Botka László jön 6-tal. Öt képviselő nevéhez két önálló indítvány köthető 2009-ben, ebben a sorban a legutolsó Ujhelyi István (MSZP), aki mindössze egy önálló indítványt nyújtott be a mögöttünk álló esztendőben. A nem önállóan jegyzett indítványok tekintetében a Csongrád megyei képviselők közül Vincze a „rekorder”, 56-tal, Géczi József Alajos ellenben egyetlen egyet sem nyújtott be képviselőtársaival közösen 2009-ben. Egy-egy nem önálló indítvány fűződik egyébként Kozma József (MSZP), Szirbik Imre (MSZP) és Ujhelyi nevéhez. Amennyiben végignézzük a 13 Csongrád megyei országgyűlési képviselő felszólalásait, láthatjuk, hogy Kozma József mindössze 2 ülésnapon szólalt fel; Botka László, Buzás Péter (MSZP), Farkas Sándor és Szirbik Imre 3 ülésnapon. Vincze 4-en, Bedő, Bodó, valamint Sándor Klára 6-on, Nógrádi 8-on, Lázár és Ujhelyi 9 ülésnapon szólalt fel a Parlamentben, Géczi József Alajos pedig 16-on szólt képviselőtársaihoz, legtöbbször mandátumigazolási és mentelmi ügyekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.