Bulvár

Kisebb áradás várható a hétvégén

Kisebb áradás várható a hétvégén

2010. január 8., péntek
Kisebb áradás várható a hétvégén

Az időjárás-előrejelzés szerint mától ismét nő a csapadékhajlam és melegszik az idő. 2000-2500 m alatt esőzésre lehet számítani, a három hétvégi napon összességében 15-20 mm-es, a Maros mentén 10 mm körüli mennyiségre. A jövő hét elejétől jelentős lehűlés várható, csökkenő és hó alakjában lehulló csapadékkal.

Az elmúlt napok csapadéka miatt kisebb-nagyobb áradások indultak el a Tisza és a mellékfolyók legfelső szakaszain. A vízszintemelkedés a Körösökön volt jelentősebb, 1,5-2,5 m-es. Csütörtök reggelre a Maros felső és középső szakaszán is jelentkeztek kisebb áradások, ezért ma reggeltől Makónál az apadás áradásba fordult. A lassú vízszintemelkedés a hétvégén is folytatódik, de a vízállás továbbra is készültségi szint (400 cm) alatt marad. A Maros újabb áradása miatt az Alsó-Tisza áradási üteme Szegednél ma felgyorsul, és az emelkedés tartóssága is növekszik. Az áradás elhúzódására az ATIKÖVIZIG felső mértékadó vízmércéinél is lehet számítani, itt főleg a Körösök utó-árhullámainak hatására. Az előzőek miatt az alsó-tiszai tetőzések a korábban megadottnál későbbi bekövetkezéssel várhatóak, Csongrádnál és Mindszentnél az I. fokú készültségi szint (650 cm) fölött, Szegednél a készültségi szint (650 cm) alatt, a jövő hét első felében. I. fok fölötti vízállásokra legkorábban Mindszentnél ma estétől, Csongrádnál szombat estétől lehet számítani. Az I. fok feletti vízszintek a jövő hét végéig kitarthatnak. A hétvégére prognosztizált enyhe, csapadékos időjárás újabb árhullámokat indíthat el, melyek miatt a vízállások a folyószakaszainkra adott előrejelzéstől eltérően is alakulhatnak. Az ATIKÖVIZIG működési területén jelenleg három belvízvédelmi szakasz teljes területén van II. fokú belvízvédelmi készültség érvényben, valamint 18 db szivattyútelepen I. fokú, 4 db szivattyútelepen II. fokú a belvízvédelmi készültség. A szivattyúk által átemelt víz mennyisége naponta mintegy 1,1 millió m3. A belvízvédekezés jelentősebb részét szivattyúzás, valamint a vízfolyást gátló akadályok eltávolítása teszi ki. Az Igazgatóság területén négy vízgazdálkodási társulat (Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Orosháza) tart fönn területi belvízvédelmi készültséget, valamint két településen (Kunszentmárton, Makó) van helyi vízkárelhárítási készültség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.