Közélet

Nyílt levelek a megyei dolgozók bérének csúszása ügyében

Nyílt levelek a megyei dolgozók bérének csúszása ügyében

2010. január 19., kedd
Nyílt levelek a megyei dolgozók bérének csúszása ügyében

Félretájékoztatta a megyét az MSZP-s Pénzügyminisztérium

A megyei intézmények dolgozóinak januárban kiutalt bére körül kirobbant politikai csatározás újabb állomásához érkezett. Ezúttal a Csongrád Megyei Közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciója fejtette ki véleményét az ügyben, s marasztalta el a megyei elnököt, amire a megyei közgyűlés sajtószolgálata reagált: a szocialista irányítású Pénzügyminisztérium félretájékoztatta az önkormányzatot. A két nyílt levelet teljes egészében tesszük közzé alább.

A Csongrád megyei intézmények Dolgozóinak!

Nem tudjuk és nem is akarjuk kényszeríteni Önöket az e levélben foglaltak elolvasására. Számunkra elfogadhatatlanok a megyei vezetés diktatórikus módszerei. Tapasztaltuk, hogy a megyei önkormányzati intézményeknél vezetők és alkalmazottak egyaránt félnek őszintén véleményt nyilvánítani. Ezért nem munkahelyi vezetőik közvetítésével, hanem a nyilvánosságot igénybe véve mondunk el néhány dolgot arról, ami decemberi fizetésükkel történt.

Tények. Köztársaságunk kormányának 292/2009. (XII. 19.) rendelete szerint: „(8) Az önkormányzatokat, többcélú kistérségi társulásokat 2010. évben nettó módon megillető támogatások utalásának elő üteme 2009. december 22-e.” Ennek megfelelően az átutalás ezen a napon a megyei önkormányzat számlájára megtörtént. A Kincstár 21-én már megküldte a kifizetéshez szükséges bérjegyzékeket. A megyei közgyűlés elnöke a rendelet ellenére Önöknek december 21-én levelében ezt írta: „Rossz hír, hogy már az év végén elkezdik az elvonásokat: csak január elején utalja ki a kormány a bérfizetéshez szükséges összeget, azaz éppen akkor tartja vissza a pénzt, amikor a szokásosnál is több mindenütt a családi kiadás. Ezért sajnos mindannyian csak január 6-án fogjuk megkapni a jogos járandóságunkat.” (Kiemelés a levél aláírójától, Magyar Annától.) Látható, hogy a közgyűlés elnöke nem írt igazat. Valójában a megyei vezetés tartotta vissza jogos járandóságukat. Élve a lehetőséggel, a megyében több intézményfenntartó még az ünnepek között átutalta a dolgozóknak a fizetést.

A dolog nem magától történt így, a levélből is kiderül, hogy a közgyűlés vezetése előre eltervezte. Az átmeneti gazdálkodási rendelet előterjesztésébe ezt írták: „… a korábbi gyakorlattal ellentétben központi finanszírozási előleg - amely a január elején esedékes nettó illetményeket volt hivatott fedezni – nem várható. A változás miatt – a 2010. évi költségvetési rendelet elfogadásáig esedékes – a decemberi illetve január havi – illetmények kifizetésére a tárgyhónapot követő hónap 6. napját javaslom, mivel nagy valószínűséggel erre az időpontra történik meg az állami támogatások és hozzájárulások – kormányrendeletben szabályozott – ütemének jóváírása.” (sic) Ez az információ alap nélküli. A közgyűlés vezetése ezzel az előterjesztéssel megtévesztette a jóhiszemű közgyűlési többséget, amely nem gondolt arra, hogy az előterjesztésbe valótlanság került, és mit sem tudott az Önöknek készülő levélről. Más önkormányzatok nem is tettek semmi hasonló lépést. Rendben megkapták és hamar ki is fizették a járandóságokat.

Halljuk, látjuk, hogy nagyon sokan félnek, és nem mernek szólni vagy tenni a megyei vezetés diktatórikus eljárása és a packázások ellen. Megyei képviselőként mi felemeljük szavunkat a közgyűlési elnök előre megtervezett politikai akciója ellen, melynek célja az volt, hogy a kormány ellen hergelje az intézmények dolgozóit. Ennek esett áldozatául az Önök bérének rendes időben történő kifizetése. Sőt, ha a vezetés akarta volna, látva a számlájára rendben megérkezett összeget, már az ünnepek között utalhatott volna. Ehhez bármikor talált volna a képviselők közt legalább 21 jóindulatú támogatót. Nem keresett.

Számíthatnak rá, hogy a jövőben is kiállunk a bérükért tisztességesen megdolgozók érdekeiért.

Szeged, 2010. január 19.

A Csongrád megyei közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciója: Dr. Kozma József, frakcióvezető, Buzás Péter, Gazdag János, Demeter Attila, Somogyi Árpád, Molnár József, Simicz József, Magyari László, Kovács Sándor, Szirbik Imre, Szűcs Lajos, Varga Árpád, Bertalan Zoltán, Zsótér István, Piri József, Szaniszló József

Magyar Anna Csongrád megyei elnök reagálása a nyílt levélre

Tisztelt Kozma József Úr!

Az Ön állításával ellentétben a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgazdasági osztályának képviselője 2009. október 19-én Budapesten, a Pénzügyminisztériumban az alábbi tájékoztatást kapta: „2009. év végén az önkormányzatok számára az eddigi gyakorlattól eltérően nem utalják ki a plusz egyhavi támogatást, mert az államháztartás pénzügyi helyzete ezt nem engedi meg.” Ezt Gurnik Ágnes, a szaktárca főosztályvezető-helyettese mondta az említett napon megtartott szakmai továbbképzésen. A megyei önkormányzat a pénzügyi tájékoztatásnak megfelelően kiértesítette a dolgozókat arról, hogy a kormányzat késedelmes utalása miatt a 2009. december havi fizetésüket 2010. január 6-án kapják meg. Ezt a javaslatot a 2009. december 17-i közgyűlésen a képviselők ellenszavazat nélkül jóváhagyták. Ha valaki megtévesztett valakit, az a szocialista irányítású Pénzügyminisztérium volt! Mi akkor követtünk el hibát, amikor az MSZP-s vezetésű tárca szavának hitelt adtunk! Mint ahogyan elhittük azt is, hogy a kórházak pénzügyi helyzetének rendezésére ígért 6 milliárd forint időben megérkezik a kórházak számláira – nem mintegy hónapos késedelemmel, januárban. Megkérjük a megyei szocialista képviselőket arra, hogy a lejárató kampány folytatása helyett, inkább annak érdekében járjanak közbe, hogy a jövőben a kormányzattól a valós információk jussanak el az önkormányzatokhoz!

Szeged, 2010. január 19.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.