Egészség

H1N1: a lakosság 26-30 százalékát beoltották

H1N1: a lakosság 26-30 százalékát beoltották

2010. január 7., csütörtök
H1N1: a lakosság 26-30 százalékát beoltották

Ugyan nem éri el a megbetegedések száma a járványküszöböt, lecsengőben van az első járványhullám, de január-februárban és áprilisban ismét a megbetegedések számának növekedésére kell számítani; a lakosságnak eddig 26-30 százalékát oltották be - mondta el Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökön, sajtótájékoztatón.

A legtöbben a főváros VIII. és IX. kerületében, valamint a szeged-mórahalmi kistérségben kaptak oltást, legkevesebben Makó és Hódmezővásárhely környékén kérték az új influenza elleni védőoltást. December 28. és január 3-a között 10.700-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ami 30 százalékos csökkenés az előző héthez képest. (Járványról akkor lehet beszélni, ha 20 ezren jelentkeznek azonos tünetekkel orvosnál egy hét alatt.) A két héttel ezelőtti összegzés szerint 364 embert ápoltak kórházban a betegséggel kapcsolatban, és eddig 57 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával. Az alapellátásban részt vevő orvosokat képviselő szakmai szervezetek képviselővel folytatott csütörtöki megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón

Falus Ferenc

elmondta, hogy a járványnak nincs vége, még legalább két olyan időszak következik, amikor jelentősen nő a betegek száma. Ez idén tavaszra és ősszel várható. A konzultáción azt kérte a jelenlévőktől, hogy továbbra is ajánlják körzetükben a védőoltást, amely a leghatékonyabb védekezés az új típusú influenza ellen. A szakmai szervezetek képviselői elismerték, hogy nem volt egységes a központi kommunikáció, ezért sok bizonytalankodást lehetett tapasztalni az orvosok körében, ami nem könnyítette meg a lakosság döntését az oltás szükségességéről.

Éger István

, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott, a kezdeti központi kommunikációs nehézségek után az orvoskar egyértelműen az oltás mellett állt ki, és továbbra is oltani fognak. "Nem szabad lecsendesednie az oltási kampánynak, az oltással élni kell" - mondta. Egyben a köztestületi elnök arra kérte a tisztiorvosi hivatalt, hogy az oltással kapcsolatos szakmai tapasztalatokat osszák meg az orvosokkal, amelyre ígéretet is kaptak.

Kádár Ferenc

, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetőségi tagja azt emelte ki, hogy ez az új típusú influenza nem ugyanaz, mint a szezonális influenza, míg előbbi a fiatalokat, gyermekeket támadja, addig a szezonális influenzavírus az idősebb korosztályban okozott megbetegedéseket. Megemlítette, kevés az oltó orvosok finanszírozására fordítható összeg.

Selmeczi Kamil

, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, nem engedhető meg, hogy olyan betegségben haljanak meg egészséges emberek és várandósok, amely ellen van védőoltás.

Kozma Gábor

, a Magyar Orvosi Kamara titkára is azt mondta, hogy kezdetekben nagy volt a bizonytalanság az oltás körül, sokszor "politikai színezetű hírek is megjelentek". Falus Ferenc kérdésre válaszolva közölte: nem lehet összehasonlítani a szezonális és az új típusú influenza okozta megbetegedéseket és halálozási számokat, mert a szezonális influenza okozta halálozásra nincs releváns adat. Közlése szerint az előző szezonban (2008 őszétől 2009 tavaszáig) becslések szerint 400 ezren betegedtek meg szezonális influenzában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.